ORF

Cenzura na nacionalki? Novinarjem prepoved objav na spletu

Objavljeno 28. junij 2018 15.40 | Posodobljeno 28. junij 2018 17.32 | Piše: STA, N. K.

Ne bodo več smeli izražati političnih stališč.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
DUNAJ – Novinarjem in drugim uslužbencem avstrijske radiotelevizije ORF nameravajo v prihodnje prepovedati javno izražanje političnih stališč na družbenih omrežjih, je razvidno iz osnutka pravilnika ORF o uporabi družbenih omrežij, ki ga je med drugim v začetku tedna objavil avstrijski časnik Der Standard. Vodstvo ORF se je uklonilo pritiskom desnih svobodnjakov (FPÖ) in pripravilo osnutek novih pravil obnašanja uslužbencev ORF na spletnih omrežjih, ki v prihodnje prepovedujejo izražanje stališč o politiki in strankah, prepoved pa velja tudi za zasebne profile.

Prepovedano tudi všečkanje in deljenje

Med drugim se bodo morali uslužbenci v prihodnje izogniti tudi všečkanju, posredovanju (deljenju) vsebin in kakršni koli drugi posredni ali neposredni interakciji z vsebinami na spletnih  omrežjih, ki niso politično nevtralne. Če je kdo v dvomu, je boljše, da ne izrazi svojega mnenja, je po navajanju avstrijskega časnika Die Presse še pozval novinarje generalni direktor ORF Alexander Wrabetz, ki je podpisal osnutek.

Osnutek pravilnika, ki se je v medijih pojavil v torek, bi sicer upravnemu odboru predstavili šele danes, požel pa je že številne kritike, tako od novinarjev kot tudi od novinarskih združenj. Več novinarjev ORF je pravilnik označilo za ‘orbanizacijo‘ Avstrije. Med glasnejšimi je bil tudi voditelj informativne oddaje na ORF Armin Wolf, ki se je sicer zaradi svojega mnenja tudi večkrat sprl s člani FPÖ.

»Ne tvitam o ničemer, česar ne bi rekel na okrogli mizi ali v intervjuju,« je zapisal Wolf na twitterju. »Tudi če tam ne velja zakon o ORF, sem se vedno zavedal, kje in kaj delam. Do sedaj je bilo to dovolj,« je dejal, navajajoč tudi del evropske konvencije za človekove pravice o svobodi izražanja.

Nagobčniki?

V pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA v sredo je Wrabetz sicer zanikal kritike, da želi ORF natakniti svojim novinarjem nagobčnike. V drugi polovici julija nameravajo o osnutku pravilnika razpravljati z zastopstvom uredništva in svetom delavcev, je pojasnil. Wrabetz je nova pravila utemeljil s tem, da želijo zagotoviti »objektivnost, nestrankarsko držo in neodvisnost«, kar so temeljne zahteve dela novinarjev v javnih medijih.
 
Deli s prijatelji