ORGANIZIRANI KRIMINAL

VIDEO: Ženske izrivajo moške, žeparji postali žeparke

Objavljeno 20. maj 2018 09.56 | Posodobljeno 20. maj 2018 09.56 | Piše: A. L.

Storilci so največkrat Romuni in Bolgari ter državljani iz bivših jugoslovanskih republik.

Žeparka na delu. FOTO: Policija
LJUBLJANA – Prihajajo poletje, gneča na ulicah in žeparji. Ali bolje rečeno žeparke. Po zadnjih podatkih analize so bile v zaznanih primerih kot storilke identificirane predvsem ženske, ki so se pomešale v skupine turistov pri ogledu turističnih znamenitosti, v trgovinah ali gostinskih lokalih. Zakaj ženske? Pri policiji pravijo, da verjetno zato, ker je miselnost, da so žeparji moški, ženske pa se tudi lažje pomešajo med ljudi, poleg tega bolj enostavno prikrijejo (ali spremenijo) identiteto, s tem ko si nadenejo očala, kapo in podobno.

V splošnem so žrtve žeparskih tatvin na prostem v veliki večini predvsem tuji turisti, na avtobusih pa predvsem slovenski državljani in pretežno starejše osebe. Pridaniči so največkrat tujci, predvsem Romuni in Bolgari ter državljani iz bivših jugoslovanskih republik.

image
Boštjan Lenček, Matija Breznik, Petra Stušek in Aleš Kordič. FOTO: A. L.

Žepne tatvine so nekdaj izvrševali posamezniki, danes pa se večinoma v skupinah, organizirano in z razdeljenimi vlogami storilcev. Običajno sodelujeta dva storilca, lahko tudi več: eden opazuje, drugi prekrije napadeni predmet, denimo nahrbtnik, tretji izvrši tatvino, četrti pa takoj prevzame odtujene predmete.

Koliko primerov policija uspešno razišče, niso mogli jasno povedati, so pa pojasnili, da večkrat storilci krožijo, v enem primeru celo iz Madžarske v Avstrijo, v Slovenijo in nato v Italijo.

Kje imate največ možnosti, da ste tarča žeparjev?

Žeparji izkoristijo gnečo. Po krajih v Sloveniji gre predvsem za mesta, kjer je velika fluktuacija ljudi, veliko obiskovalcev, predvsem v Ljubljani, na Bledu, v Postojnski jami in obalnih turističnih mestih, pravi Matija Breznik, kriminalistični inšpektor.

Kako se izvajajo tatvine

Nikoli ne uporabljajo groženj ali sile. Pazite se jih pri znamenitostih, dajejo videz, da so del skupine, uporabljajo pa priročne stvari za zakrivanje svojega dejanja. To so zemljevidi, torbice, šali, dežniki, pravi Boštjan Lenček, komandir Policijske postaje Bled. Torbico ali nahrbtnik tako prekrijejo z enim od predmetov, da lahko izvedejo tatvino. Največkrat so tarča torbice, tudi opasne. Dejanje izvršijo nežno, tako da žrtev največkrat tega sploh ne zazna.

Običajno tatvino izvršijo, ko se žrtev giblje, da žrtev ne zazna stika.

Kaj se ponoči dogaja v Portorožu


V nočnem času se pazite nepridipravov. Zlikovci namreč lahko izkoristijo odklenjene stanovanjske prostore, hotelske sobe, apartmaje in kamp prikolice in v času, ko žrtve spijo, vstopijo v prostor in odtujijo vredne stvari.

Tem žrtvam je skupno, da so opustile nadzorstvo nad svojim stvarmi. Pomembno je, da vrednih stvari nikoli ne pustimo brez nadzora, ker so lahko tarča priložnostnih tatov, pravi Aleš Kordič, komandir Policijske postaje Piran.

Deli s prijatelji