POD POHORJEM

Prleška pravljica v Oplotnici

Objavljeno 15. junij 2018 17.17 | Posodobljeno 15. junij 2018 17.20 | Piše: Mojca Marot

Prleški kvintet se je domov vrnil z dvema nagradama, kar je lepa bera za ansambel, ki letos slavi 15-letnico delovanja.

Ansambel Udar je bil na koncu vesel nagrade občinstva. FOTO: Matej Trstenjak
Kulturno-umetniško društvo Oplotnica je letos pripravilo drugi festival narodno-zabavne glasbe pod Pohorjem, udeležilo pa se ga je sedem povabljenih ansamblov. Absolutni zmagovalec je postal Prleški kvintet, ki je v pesmi z naslovom Prleška pravljica, za katero je besedilo napisal Igor Pirkovič, vse povabil v Prlekijo.
image
FOTO: FB

Za nagrade so se v Oplotnici, poleg že omenjenega Prleškega kvinteta, tokrat potegovali še ansambli Udar, Vžig, Savinjski kvintet, Klateži, Zadetek in Hopla, v revijalnem delu so igrali lanski zmagovalci festivala Vražji muzikanti, po festivalu na veselici pa so obiskovalce zabavali Vižarji in Klapa Kampanel. Pred in med festivalom so se muzikantje tudi potili, nervozno prestopali in se trudili skriti tremo, saj jih je ocenjevala tričlanska strokovna komisija, v kateri so bili Ignac Pančič, Mike Orešar in Jakob Sadek. Ko so slišali vse skladbe, eno iz zakladnice in po eno novo od vsakega ansambla, so sporočili težko pričakovano odločitev.
image
Klateži so se razveselili nagrade za najboljšo izvedbo skladbe Neskončno zaljubljena. FOTO: FB

Morali so jih prepričevati

Absolutni zmagovalec festivala pod Pohorjem je Prleški kvintet, ki se je predstavil tudi z najboljšo lastno skladbo z naslovom Prleška pravljica, prav tako pa je bila to skladba z najboljšo melodijo, ki jo je napisal Martin Juhart in zanjo prav tako prejel nagrado. Prleški kvintet se je tako domov vračal z dvema nagradama, kar je lepa bera za ansambel, ki letos slavi 15-letnico delovanja, kar bodo proslavili jeseni. Tudi zato se letos niso nameravali udeležiti nobenega festivala, a so jih organizatorji prepričali, da so prišli v Oplotnico.
image
Savinjski kvintet se je predstavil s skladbo Melodija za mami, avtorjev Martina Juharta in nagrajene Vere Šolinc, ter skladbo Verjemi in zaupaj. FOTO: FB

»Martin Juhar nam je ponudil zanimivo polko z naslovom Prleška pravljica. Takoj ko smo jo slišali, smo si rekli – to je to,« nam je zaupala pevka Prleškega kvinteta Zdenka Šafarič. Igor Pirkovič je spisal besedilo zanjo, ki gre takole: Pridi v Prlekijo, pridi v goste k nam. Vsak, ki se pri nas ustavi, ne želi drugam. Naši lepi kraji, dolg seznam dobrot, so za dušo kot magnet, zato le brž na pot. Prleška pravljica se nikdar ne konča – v njej ni trnja, ne oblakov, je le cesta do srca! Prleška pravljica tu pri nas je doma, tu je raj, tu je najlepši del sveta! Naše je bogastvo zraslo iz ljudi, ki so polni dobrih misli in iskrenosti!

Med nagrajenimi so bili še Savinjski kvintet oziroma Vera Šolinc, avtorica besedila njihove skladbe z naslovom Melodija za mami, Ansambel Klateži je prejel nagrado komisije za najboljšo izvedbo skladbe iz zakladnice, in sicer Neskončno zaljubljena, Ansambel Udar pa nagrado občinstva.
Deli s prijatelji