HUDA URA

Neurje zajelo del države: odkrivalo je strehe in zalivalo domove

Objavljeno 01. junij 2018 21.44 | Posodobljeno 01. junij 2018 21.54 | Piše: A. L.

Strele so treskale, veter odkrival strehe, voda zalivala hiše.

Napovedujejo nevihte in neurja. FOTO: Getty Images/istockphoto
ROGAŠKA SLATINA, ORMOŽ – Narava je žal tudi danes pokazala svojo moč. Številne domove je zalilo, nekaterim tudi odneslo del strehe.

O prvih večjih težavah so poročali malo pred 16. uro iz Šentjerneja. Takrat je na Trubarjevi cesti močan veter razkril pločevinasto streho poslovnega objekta velikosti okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šentjernej in Maharovec so popravili poškodovano ostrešje in objekt pokrili s PVC-folijo. Nekaj minut kasneje so o odkritju strehe na poslovnem objektu poročali s Trga Gorjanskega bataljona v Šentjerneju: močan veter je del razkrite pločevinasto strehe (površine 40 kvadratnih metrov) ponesel s sosednjega objekta in jo odnesel na dvorišče stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej, Gorenje Vrhpolje in Ostrog so pločevino odstranili. Poročajo še o poplavljenih kletnih prostorih hiše na Prvomajski cesti, kjer pa so lastniki sami uspešno vodi pokazali pravo pot.

Težave z meteorno vodo so imeli tudi v Placarju (občina Destrnik). Tam je pokošena trava zamašila prepuste. Gasilci PGD Destrnik so jo odstranili in poskrbeli za prost pretok vode.

Precej težav so imeli tudi na širšem območju Rogaške Slatine. V Podplatu je strela udarila v drevo in ga zlomila. Posredovali so gasilci PGD Kostrivnica in odstranili posledice. V Zgornji Kostrivnici je nagajal veter, zaradi česar so gasilci PGD Kostrivnica morali pokrivati streho. V Ratanski vasi se je snel transparent, ki je visel preko ceste – poškodoval ga je močnejši veter.

Tudi na območju Ormoža so močne padavine povzročile precej nevšečnosti. Meteorna voda je zalila klet stanovanjske hiše na Dobravi v Ormožu. Gasilci PGD Hardek so vodo ustavili z namestitvijo protipoplavnih vreč. Mihalovce (občina Ormož) je okoli 17.39 zajelo neurje z močnimi nalivi. Meteorna voda je zalila klet stanovanjske hiše in naplavila mulj ter gramoz na cestišče, zaradi močnega vetra pa se je na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Ivanjkovci so iz kleti in garaže stanovanjske hiše prečrpali 20 kubičnih metrov meteorne vode, s ceste odstranili podrto drevo ter očistili in oprali cestišče na dolžini okoli 100 metrov. Dobrih pet minut kasneje je zaradi močnih nalivov in nanosa blata zalilo stanovanjsko hišo v naselju Nunska Graba v občini Ljutomer. Gasilci PGD Stročja vas so prekopali jarek in speljali vodo mimo hiše ter pomagali pri čiščenju nanošenega blata okoli stanovanjske hiše. Tudi nekateri stanovalci Rakuševe ulice v Ormožu so klicali na pomoč. Meteorna voda je zalila štiri kleti stanovanjskih hiš in poplavila cesto. Gasilci PGD Ormož so iz poplavljenih objektov s sesalnikom počistili naplavljeni mulj in prečrpali okoli 20 kubičnih metrov vode. Malenkost pred 18. uro je v Lešnici meteorna voda zalila lokalno cesto in grozila še stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Hardek, a so ugotovili, da voda sama odteka in da intervencija ni potrebna.

Kako je bilo pri vas? Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Deli s prijatelji