UDARILO JE

Strela v hlevu ubila pet krav

Objavljeno 09. julij 2018 20.20 | Posodobljeno 09. julij 2018 20.20 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Udarilo v hribovsko kmetijo Dimčevih v Stranjah. Šest teličkov preživelo.

Da so vsaj telički preživeli, pravi Jožica. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
STRANJE – »S hčerko Tatjano sva bili v petek dopoldne na njivi, okoli dveh pa se je začelo oblačiti. Za Bohorjem se je že slišalo šumenje, zato sva šli domov. Tudi tukaj se je ulil dež, celo drobna toča je bila vmes, tako da je bilo pobeljeno po tleh, in to že drugič letošnjo pomlad. Tudi grmelo je, čeprav ne hudo. Dež je skoraj ponehal in hčerka je že bila v garaži, od koder je z metlo odstranjevala vodo, ki se je natekla. Takrat je močno usekalo,« se je trenutkov nekaj pred pol tretjo popoldne naslednjega jutra spominjala Jožica Dimc iz vasice Stranje v občini Krško, ki je z ene strani obdana z Bohorjem, z druge z Lisco in Sevnico, dolina pa se odpira proti Krškemu.

Prvi pomislek obeh je bil: kam je treščilo? Krave so začele nenavadno mukati, in ko je Tatjana stopila v hlev, jo je čakal grozljiv prizor; živali so ležale po tleh. »Nisva vedeli, kaj narediti. Mož je bil v gozdu, kjer je kuhal oglje, sin je bil pri zdravniku, snaha v službi, otroci še v šoli.

image
Teliček je ostal brez mame in njenega mleka. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Hčerka je hitro stekla do soseda Robija in mu povedala, da je strela treščila v hlev, zato je pritekel z gasilnim aparatom, pomislil je namreč, da gori. On je tudi poklical gasilce, prihiteli so naši domači, iz Prostovoljnega gasilskega društva Stranje, in poklicni gasilci iz Krškega. Prišli so policisti in električar. Pregledali so hlev, odklopili elektriko, pomagali odpeljati ven poginule živali,« je nadaljevala 64-letna Jožica, ki lahko le ugiba, kam je udarila strela.


 
Deli s prijatelji