DOKTOR SMRT

Prašiču vbrizgal smrtonosni kalij

Objavljeno 14. maj 2018 16.51 | Posodobljeno 14. maj 2018 16.54 | Piše: Boštjan Celec

Avstrijski izvedenec v zadevi Radan dopolnil mnenje.

Avstrijski izvedenec meni, da so Radanovi pacienti umrli naravne smrti. FOTO: LEON VIDIC
LJUBLJANA – Potem ko se je od sredine lanskega leta specialist intenzivne medicine in anesteziologije dr. Wolfgang Kröll požvižgal na pozive iz Slovenije, se je zdaj le oglasil ljubljanskemu okrožnemu sodniku Martinu Jančarju in se bo primer sojenja zdravniku Ivanu Radanu končno premaknil z mrtve točke. Avstrijec je namreč dopolnil izvedensko mnenje v zgodbi o štirih umorih pacientov na nevrološki kliniki, za katere je obtožen Radan.
image
Na avstrijski fakulteti za veterino naj bi opravili poskus na prašičih (fotografija je simbolična). FOTO: JANOŠ ZORE

Pisno stališče na 68 straneh je na ljubljansko okrožno sodišče prispelo v torek, a je kajpak v nemščini. »Nemudoma je bilo predano tolmački in odrejen je bil prevod,« je povedal Jančar. Kröll naj bi 23. maja prišel na nadaljevanje sojenja, ko ga bodo o dopolnjenem mnenju tudi zaslišali.
Avstrijčevo dozdajšnje mnenje je za Radana močno razbremenjujoče in v nasprotju z ugotovitvami strokovne priče tožilstva, dr. Mateje Lopuh. Pričanje državne koordinatorke za paliativno oskrbo in vodje centra za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo v jeseniški bolnišnici je bilo namreč za Radana obremenilno in v skladu z obtožbo.
Tožilstvo sicer meni, da je Kröllovo stališče napačno, ker naj bi se v primerih smrtonosnih odmerkov različnih snovi (kalij, propofol, morfij) opiral na pomanjkljivo zdravstveno dokumentacijo, zato je zahtevalo dopolnitev njegovega mnenja. Sporna se zdi denimo njegova trditev, da po smrtonosni aplikaciji kalija EKG pokaže samo še ravno črto in nobenih občasnih električnih trzljajev, a se s tem Lopuhova ne strinja ter se sklicuje na študije ameriških usmrtitev s kalijem.
Po eni od obravnav, na katerih so zaradi Avstrijčeve počasnosti le prelistavali dokumentacijo, je sodnik Jančar dejal, da je vmes neformalno govoril z izvedencem, ki naj bi mu dejal, da je neki strokovnjak pripravljen za ta namen izvesti poskus na prašiču. Temu bi vbrizgali kalij in opazovali, kako se bo ob smrti obnašalo njegovo srce. In zdaj ima sodnik še eno neformalno informacijo. Na avstrijski fakulteti za veterino naj bi medtem res posneli EKG prašičev, ki so jim vbrizgali smrtonosni odmerek kalija, o čemer je torej govoril Kröll.
image
Avstrijski izvedenec meni, da so Radanovi pacienti umrli naravne smrti. FOTO: LEON VIDIC

Organi pregona so Radanu sprva pripisovali odgovornost za smrt šestih pacientov, zdaj je uradno obtožen štirih umorov. Krivdo že ves čas odločno zavrača, glede pacienta, za katerega je ob že prisotni hiperkaliemiji odredil nastavitev kalijevega klorida, kar je v nasprotju s pravili medicinske stroke, pa trdi, da je šlo le za provokacijo, s katero je hotel opozoriti na slabe razmere na kliniki. Pravi namreč, da je prej na cevko namestil obvod in je zato kalij stekel v podlogo, torej mimo bolnika.
Ni pa obtožen le štirih umorov, ampak tudi ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja, neupravičenega slikovnega snemanja in omogočanja uživanja prepovedanih drog. 
Ni več vreden zaupanja
Radan je tožil klinični center, ker ga je zaradi odreditve nastavitve kalijevega klorida doletela krivdna odpoved delovnega razmerja. Vse sodne inštance, vključno z vrhovno, so odločile, da je bila upravičena. »Tudi če bi bila tožena stranka prepričana, da je bilo tožnikovo ravnanje zgolj provokacija, bi na podlagi tega utemeljeno izgubila zaupanje v razumnost tožnikovih dejanj, saj je ravnal najmanj lahkomiselno in neodgovorno,« je del obrazložitve vrhovnih sodnikov.
Deli s prijatelji