NUJNO BRANJE

Koliko jih bo moralo vračati nadomestilo?

Objavljeno 15. maj 2018 14.14 | Posodobljeno 15. maj 2018 14.14 | Piše: A. L.

Lahko se zgodi, da bodo stroški vračila pri posamezniku tudi več kot 2000 evrov.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
LJUBLJANA – Slovenija ima (ali je imela) 893 pogodbenih rezervistov – vojakov, ob zadnjem vpoklicu pa so jih na vaje poklicali 701. Od teh, ki imajo pogodbo in torej vsak mesec dobijo okoli 160 evrov mesečnega nadomestila za pripravljenost, se jih je odzvalo 526. Kaj pa bo s 175, ki se niso odzvali? Če to število pomnožimo s 160, dobimo 28.000 evrov, kolikor vojsko stanejo vsak mesec, kar ni malo denarja.

image
Slovenska vojska. FOTO: Tadej Regent, Delo

»Gre za rezerviste, ki so bodisi prekinili pogodbo o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV, prejeli odločbe o mirovanju pravic (bolezen, poškodbe), sicer pa še dodatno preverjamo vzroke za neudeležbo tistih, ki se niso javili na vpoklic,« so nam na ministrstvu pojasnili pred časom. Na vprašanje, ali s tistimi, ki se niso odzvali, prekinejo pogodbe, odgovarjajo, da z večino, od tistih, ki se neupravičeno ne odzovejo, pa zahtevajo tudi vračilo nadomestila.

Ob vpoklicu na opravljanje vojaške službe dobijo plačilo kot pripadniki Slovenske vojske na enakem delovnem mestu.

Samo v letu 2018 je bila pogodba o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV prekinjena s 102 pogodbenima pripadnikoma: »Glavni razlog prekinitev so pisne izjave pogodbenih pripadnikov o odpovedi pogodbe zaradi predvidenega vpoklica v vojaško službo. Število prekinitev ni dokončno. Pričakujemo namreč predloge za odpovedi pogodb zaradi neudeležbe na mobilizacijskem usposabljanju in neodziva na opravljanje vojaške službe.«

Doslej izdan najnižji račun za vračila stroškov zaradi predčasne prekinitve pogodbe znaša 413 evrov, najvišji pa 1065 evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo. Lahko pa se zgodi, da bodo stroški vračila pri posamezniku znašali tudi več kot 2000 evrov, če mora ta povrniti plačilo za pripravljenost za zadnjih 12 mesecev in sorazmerni del stroškov usposabljanja. 
Vračilo stroškov, tudi vojaške opreme
V skladu s 7. odstavkom 16. člena pogodbe pogodbeni pripadnik lahko odpove pogodbo iz osebnih razlogov, vendar je dolžan ministrstvu v celoti povrniti plačila za obdobje pogodbe oz. podaljšane pogodbe (aneks). To pomeni, da mora pogodbeni pripadnik v celoti povrniti plačila za pripravljenost za zadnjih 12 mesecev oz. za čas od zadnjega podpisa aneksa k pogodbi oz. pogodbe. Če je iz uradnih evidenc razvidno, da je bil pogodbeni pripadnik v času trajanja podaljšane oz. začetne pogodbe vpoklican na usposabljanje, mora vrniti še sorazmerni del stroškov usposabljanja (sorazmernost se izračunava glede na dolžino pogodbenega razmerja).

Skladno z navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti bojnih uniform in športne opreme, mora pogodbeni pripadnik ob prekinitvi pogodbe vrniti tudi zadolženo vojaško opremo. Če zadolžena oprema ni vrnjena v predpisanem roku, če je neustrezna ali je ugotovljen primanjkljaj, pogodbeni pripadnik prejme tudi račun po veljavnem ceniku vojaške opreme. S plačilom dolga na podlagi zahtevka za povrnitev obveznosti in vračilom vojaške opreme nima ministrstvo nobenih zahtevkov iz pogodbenega razmerja.
Deli s prijatelji