NOGOMET

Tuje oglednike motijo slabi stadioni in obisk

Objavljeno 15. februar 2019 07.49 | Posodobljeno 15. februar 2019 07.49 | Piše: Rok Tamše

Ob zaključku prestopnega roka na slovenski nogometni sceni. Zastopnik igralcev Ambrož Krajnc za več priložnosti talentom.

Dvajsetletni češki vezist Marcel Čermak se želi uveljaviti v dresu Aluminija iz Kidričevega. FOTO: NK Aluminij
LJUBLJANA — Danes se zaključuje prestopni rok za igralce na slovenski nogometni sceni, ki se je začel 16. januarja. Ko gre za naše klube, v prvi vrsti spremljamo bolj ali manj donosne prestope v tuje klube, med prvoligaši skorajda ni bilo resnega trgovanja. V tej zimi so za rekordni transfer poskrbeli Mariborčani, ki so se z vodstvom angleškega prvoligaša Brightona dogovorili za prestop napadalca Jana Mlakarja.

Angleži so plačali tri milijone evrov odškodnine, Mlakar bo do konca sezone še nosil vijolični dres, Štajerci pa si bodo znesek od odškodnine razdelili z italijansko Fiorentino, prejšnjim delodajalcem 20-letnega Ljubljančana.
image
Dvajsetletni češki vezist Marcel Čermak se želi uveljaviti v dresu Aluminija iz Kidričevega. FOTO: NK Aluminij

Medtem je Olimpija do včeraj popoldne še prodajala svojega prestopnega kapitalca, napadalca Andresa Vombergarja, ruskemu prvoligašu Ufi. Rusom se niti ne mudi, saj se pri njih prestopni rok konča konec februarja. Predsednik prvaka Milan Mandarić si obeta zaslužek dveh milijonov evrov in še kakšen bonus ob morebitnem naslednjem prestopu 24-letnega Vombija.

Sicer so bili najaktivnejši in tudi uspešni v svojih finančnih okvirih Kidričani. Aluminij se je poslovil od 22-letnega Erika Glihe (St. Truiden, Belgija), 22-letnega Francesca Tahiraja (Hajduk, Hrvaška) in 23-letnega Roka Kidriča (Olimpija) ter napolnil blagajno z okrog 250.000 evri.

Če upoštevamo, da je proračun kluba iz šume dobrega pol milijona evrov, so rdeče-beli poslovali zelo dobro. Domžale so zaslužile 60.000 evrov s prestopom 26-letnega Hrvata Daria Melnjaka v turški Rizespor. Na trgu je vroč tudi 24-letni Rudi Požeg Vancaš (Celje), a so finančna pričakovanja v knežjem mestu očitno previsoka.
 

Razvojna liga


Na slovenski sceni deluje 38 zastopnikov igralcev, ki so registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije. Eden od njih je Ambrož Krajnc, ki spada v mladi rod prodornejših posrednikov.

»Ko pridejo tuji ogledniki spremljat naše igralce, je največji problem infrastruktura. Ambient na večinoma skromnih stadionih ni dober, ljudje imajo ob slabem obisku na zastarelih objektih občutek, da gledajo prijateljske tekme, ne pa dvoboje za prvenstvene točke. Vemo, da ob dobri kulisi vsaka tekma lahko deluje 30 odstotkov bolje, s tem pa tudi igralci. Sicer imamo v Sloveniji dobre igralne površine, boljši mladi igralci zadovoljujejo kakovostna merila, a v naših klubih dobivajo premalo priložnosti za uveljavitev,« meni Krajnc, ki je bil do leta 2015 športni direktor Celja.

Eden od njegovih varovancev, 24-letni Žiga Škoflek, je včeraj podaljšal sodelovanje z velenjskim Rudarjem, kjer bdi tudi nad 23-letnim Robertom Pušaverjem. »Njegovi« so med drugimi Tilen Klemenčič (23 let, Domžale), Amadej Brecl (21, Celje), Jon Šporn (21, Mura) in 24-letni Ganec Ibrahim Mensah, ki je avgusta lani prestopil iz Aluminija k norveškemu drugoligašu IK Start. »Slovenska liga je po svoji kakovosti in posebnih značilnostih idealna, da se talenti prebijejo v ospredje in so opazni.

Poseben pritisk na igralce vlada le v Mariboru in Olimpiji, drugje se lahko v miru razvijajo. Optimalno je, da se vodilna kluba borita za naslov prvaka in čim boljše rezultate na evropski sceni, vsi drugi klubi pa bi morali v prvi vrsti skrbeti za razvoj domačih igralcev. Obetavnih fantov imamo dovolj,« je prepričan Ambrož, ki je prejšnji teden posredoval tudi pri prestopu 20-letnega češkega vezista Marcela Čermaka iz praške Slavije v Aluminij. 
Deli s prijatelji