P20

Trooka (r)evolucija

Kitajski Huawei je v Parizu predstavil novo serijo pametnih telefonov P20.
Fotografija: Porschejevski mate RS primerjajo s porschejem 911 GT3 RS.
Odpri galerijo
Porschejevski mate RS primerjajo s porschejem 911 GT3 RS.

Huawei se je že pred časom odločil, da bo sledil zgledu Appla, Samsunga ter Googla in svojih največjih novosti ne bo več predstavljal na mednarodnih sejmih ali kongresih, ampak na posebnih dogodkih, posvečenih le eni stvari. V Parizu se je tako zbralo okoli 1500 predstavnikov najrazličnejših medijev z vsega sveta, med njimi ekipa iz Slovenije, v kateri so bile tudi Novice, da bi iz prve roke izvedeli, s čim bo kitajski velikan še naprej osvajal svet pametne telefonije.

Priznati je treba, imeli smo kaj videti. Nova serija Huaweijevih pametnih telefonov z zdaj že proslavljeno oznako P je preskočila kar nekaj številk in se zdaj imenuje P20. Poleg »osnovnega« junaka P20 je tukaj še P20 pro, pridružil se jima je prestižni huawei mate RS porsche design, na prodaj pa je že tudi olajšani model P20 lite, ki bo v naših krajih zagotovo prodajna uspešnica, čeprav se odlično prodajajo tudi najzmogljivejši (in seveda najdražji) Huaweijevi telefoni.
P20 prinaša tudi applovski zavihek na zgornjem delu zaslona.
P20 prinaša tudi applovski zavihek na zgornjem delu zaslona.

Troooka kamera

Ne gre za tiskarskega škrata, ampak se nanaša na besedno igro SeeMooore, s katero je Huawei ob napovedi dogodka namigoval, kaj nas čaka. Glavna zvezda je bil kajpak P20 pro, ki je dejansko korak naprej na področju fotografije v svetu pametnih telefonov, saj nima več »le« dvojne glavne kamere, ampak kar trojno z najvišjo ločljivostjo božjastnih 40 megapikslov. Seveda gre znova za optiko, razvito v sodelovanju s slovito nemško fotografsko družbo Leica. Glavnemu barvnemu zrklu s 40 MP in optičnim stabilizatorjem slike pomagata še črno-belo oko z 20 MP in telefoto kamera z 8 MP, ki telefonu omogoča kar trikratno optično povečavo, petkratni hibridni zoom in desetkratnega digitalnega. Seveda glavni govorec Richard Yu, eden iz trojice rotirajočih predsednikov uprave Huaweija, ni pozabil omeniti, da imata glavna konkurenta Applov iphone X in Samsungov galaxy S9+ le dvakratni optični zoom. Druga velika novost, o kateri se je tudi že govorilo pred premiero, je zavihek, kakršnega ima iphone X, le da je opazno manjši. Več o P20 pro bomo pisali v kratkem, že zdaj pa lahko omenimo, da je trooka kamera res odlična, kar dokazuje tudi (trenutno) prvo mesto na lestvici referenčnega fotoportala DxOMark.

Prizemljeni P20

To pa še zdaleč ne pomeni, da je navadni P20 dosti slabši. Nasprotno, že dvooki P20 je na testiranju DxOMarka prehitel vse tri dosedanje prvake galaxy S9+, Google pixel 2 in iphone X. Ni kaj, Leicina optika in Huaweijeva umetna inteligenca, ki pomaga pri fotografiranju, sta naredila svoje. P20 je od proja malce manjši, in sicer ima 5,8-palčni zaslon namesto 6,1-palčnega, pri čemer ima pro različica amoled zaslon, P20 pa iz običajnih tekočih kristalov, pa tudi rama je malce manj (4 namesto 6 GB), notranje shrambe pa je v obeh primerih konkretnih 128 GB. Največja in še kako dobrodošla razlika je v ceni: če je maloprodajna cena P20 pro postavljena na 900 evrov, bo P20 stal precej bolj sprejemljivih 690 evrov. Oba bosta pri nas na voljo v prvi polovici aprila, lite pa se že prodaja, in sicer za 390 evrov.
Eden od rotirajočih šefov Huaweija Richard Yu ponosno predstavlja nova telefona svetovni javnosti.
Eden od rotirajočih šefov Huaweija Richard Yu ponosno predstavlja nova telefona svetovni javnosti.

Porschejevski telefon

Za petičneže bo na voljo Huawei mate RS porsche design, ki so ga oblikovali v istoimenskem nemškem oblikovalskem studiu. Pravzaprav gre za luksuzno nadgradnjo P20 pro, ki poleg trooke kamere, še večje shrambe (256 ali 512 GB), zaobljenega zaslona in dovršenega dizajna prinaša tudi čitalnik prstnih odtisov, ki se skriva pod zaslonom, tako da se ga odklepa s pritiskom na sam zaslon. Kakor je poudaril šef Porsche Designa Jan Becker, ki se je na odru pridružil Richardu Yuju, je mate RS kot porsche 911 GT3 RS v svetu pametne telefonije. Porschejevski mate RS se bo prodajal v dveh barvah, črni in dirkaški rdeči, cena pa se bo gibala od 1600 do 2100 evrov, ne ve pa se še, ali bo na prodaj tudi pri nas.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije