ZPS

Sokovi brez dodanega sladkorja – laž ali resnica?

V želji po bolj zdravem življenju posegamo po pijačah z napisi brez dodanega sladkorja, takšne trditve pa pogosto ne držijo.
Fotografija: Za paradižnikov sok bodo veljala pravila, ki veljajo za sadne sokove. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za paradižnikov sok bodo veljala pravila, ki veljajo za sadne sokove. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Evropska direktiva, ki začne veljati najkasneje junija letos, bo naredila konec zavajanju potrošnikov s trditvami »ni dodanega sladkorja«. Taki napisi se ne bodo smeli več pojavljati na izdelkih, ki imajo dodan sladkor oziroma sladila v kakršni koli obliki, so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Za sladkorne bolnike je podatek o dodanem sladkorju ključen


Mnogo potrošnikov, ki skrbijo za zdravo in uravnoteženo prehrano, je lahko opazilo, da je na trgovskih policah velika izbira pijač z napisom »brez dodanega sladkorja«. Vendar pa podrobna analiza sestavin razkrije, da je marsikateri od njih dodano umetno sladilo ali pa je v njih naravno prisoten sladkor. Potrošniki bodo lahko mirni, saj bodo taki napisi na pijačah s sladili prepovedani. Take navedbe niso pomembne le z vidika potrošnikovih pravic do obveščenosti o izdelkih, ampak tudi z zdravstvenega vidika. Za sladkorne bolnike je podatek o dodanem sladkorju ali sladilih ključnega pomena.
Članice EU bodo imele 18 mesecev časa od sprejetja direktive na ravni EU za prenos direktive v nacionalno zakonodajo, proizvajalci pa se bodo morali novi zakonodaji prilagoditi najkasneje v treh letih.

Skladno z direktivo je trditev, da sadnemu nektarju ni bil dodan sladkor, ali katera koli trditev s podobnim pomenom, dopustna samo, če izdelku niso bili dodani mono- ali disaharidi ali druga živila, ki jih uporabljajo zaradi njihovih sladilnih lastnosti, vključno s sladili. Če je v sadnem nektarju sladkor naravno prisoten, mora biti v označbi tudi izjava: »Vsebuje naravno prisoten sladkor«, še poroča ZPS.

Sprememba poimenovanja sokov


Evropska direktiva pa se dotika tudi poimenovanja sadnih sokov. Mešanica dveh sokov bo morala biti poimenovana tako, da je iz imena razvidna vsebina, pri čemer sadež, ki je naveden prvi, prevladuje v mešanici dveh sokov. Z nazivi »več vrst sadja«, »mešani sok« pa bodo proizvajalci lahko označili mešanico treh ali več vrst sadja.

Paradižnik je sadje


Direktiva na seznam surovin za proizvodnjo sadnih sokov uvršča tudi paradižnik. Za paradižnikov sok bodo tako veljala pravila, ki veljajo za sadne sokove in ne le splošna prehrambna zakonodaja EU.

Kaj je sadni sok?


Sadni ali zelenjavni sok je tekoči del iztisnjenega sadja ali zelenjave in mora vsebovati samo iztisnjen sok. Zaradi hranilnih snovi, ki jih tak sok vsebuje, ga strokovnjaki za prehrano uvrščajo med hrano, dnevno pa priporočajo, da popijemo le 1 do 2 decilitra soka.

Nektar vsebuje manj kot 50 odstotkov soka


Nektar je mešanica soka, vode, dodanega sladkorja, kislin, arom in drugih dodatkov, ki uravnavajo okus. Večinoma vsebuje manj kot 50 odstotkov soka, pogosto pa je ta delež sadja še precej manjši.

Brezalkoholne pijače so le mešanica vode in sladkorja z dodatkom arom


Še manjši delež sadja – ali celo nič – pa vsebujejo brezalkoholne pijače. V njih je po navadi le do 10-odstotni delež sadja. Pri številnih brezalkoholnih pijačah gre le za mešanico oz. raztopino vode in sladkorja z dodatkom arom, lahko tudi kislin. Po besedah prehranskih strokovnjakov ZPS je v tovrstnih brezalkoholnih pijačah edino hranilo sladkor, zaradi česar je tudi njihova kalorična vrednost pogosto večja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije