NOVE CENE

Preverite, kako bomo v tujino klicali po novem

Evropska unija določila najvišje cene za klice.
Fotografija: Po novem naj bi prihranili. FOTO: Viewapart Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Po novem naj bi prihranili. FOTO: Viewapart Getty Images, Istockphoto

BRUSELJ – Od danes bodo cene telefonskih klicev iz Slovenije v tujino omejene oziroma nižje, saj so uveljavljene nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in kratka sporočila znotraj EU. 

V okviru enotnega digitalnega trga so evropski poslanci novembra lani potrdili junija sklenjeni dogovor, katerega pomemben del je omejitev, da maloprodajna cena domačih klicev v druge države EU od maja letos dalje ne bo presegla 19 centov na minuto (plus DDV) in da maloprodajna cena sporočila SMS ne bo presegla šestih centov (plus DDV). 

Gostovanje kot doma

Preprosteje povedano to pomeni, da bomo po omenjenih cenah klicali iz Slovenije v ostale članice EU, cene druge članice EU v tretjo članico EU pa je že prej uredila uredba o gostovanju, ki je začela veljati 15. junija 2017 in je uveljavila koncept »gostovanja kot v domačem omrežju« (Roam Like at HomeRLAH) ter odpravila cenovne razlike med uporabo mobilne telefonije doma in ob gostovanju znotraj EU. Potrošniške organizacije so takrat opozarjale, da za klice iz domače države v tujino to pravilo ne velja, saj ne gre za gostovanje in so se klici kot do tedaj obračunavali po veljavnem ceniku operaterjev. Zato so sprejeli uredbo, ki odpravlja tudi visoke cene za telefonske klice v katero od ostalih držav članic EU.
 
To pomeni, da mora operater za odhodne in dohodne klice, SMS- in MMS-sporočila ter prenos podatkov uporabljati isti cenik, kot ga za te storitve uporablja v Sloveniji, in ne more več zaračunavati dodatnih stroškov uporabnikom. Edina izjema, pri kateri lahko ponudniki storitev količinsko omeji uporabo storitev pri gostovanju v EU, je prenos podatkov v primerih »paketov z odprtim prenosom podatkov«. O tem, kakšna količina je glede na paket na razpolago, ponudnik storitev obvesti potrošnika v SMS-sporočilu ob prestopu meje ter ga opozori tudi, ko je ta količina dosežena.



​Nova pravila so odslej v uporabi v vseh 28 državah EU, kmalu pa bodo tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu. Nove najvišje cene veljajo zgolj za osebno rabo in ne tudi za poslovne uporabnike. Trajanje klica ali število poslanih SMS-ov po novih cenah niso omejeni.

Operaterji, ki ponujajo svoje storitve v EU, morajo sporočiti, da so v veljavi nove cene. Kako bodo to sporočili svojim uporabnikom (npr. preko SMS ali po elektronski pošti), je odločitev operaterja.

Za pakete ne velja

Če imate paket, ki vključuje fiksno količino mednarodnih klicev in/ali SMS v EU za določeno ceno, potem nova omejitev klicev ne velja. Če pa ocenite, da vaš paket po uveljavitvi omejitve cen klicev in SMS ni več najugodnejši za vas, ga lahko zamenjate. Primer: Marko ima naročnino, ki vključuje 50 minut klicev v katero koli članico EU in neomejene domače klice in neomejeno količino podatkov doma za 30 evrov na mesec. Nekatere mesece Marko ne porabi vseh 50 minut, vendar je preračunal, da je naročnina zanj bolj ugodna, ker vključuje še druge storitve, ki jih pogosto uporablja. Zaradi tega bo še naprej klical po tarifah kot doslej in nove omejitve ne veljajo.

Nova pravila za mednarodne klice tako odpravljajo velike razlike v cenah, ki so prej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za kratko sporočilo znotraj EU pa več kot dvakrat višja od notranjega kratkega sporočila. V nekaterih primerih je bila lahko standardna cena klica znotraj EU do desetkrat višja od standardne cene notranjega klica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije