PREVIDNO

Opozorilo: potica ni nujno potica, preverite sestavine

ZPS je kritičen do predpakiranih potic na policah slovenskih trgovin.
Fotografija: Orehova potica ne sme manjkati na obloženi velikonočni mizi. FOTO: Bonopan
Odpri galerijo
Orehova potica ne sme manjkati na obloženi velikonočni mizi. FOTO: Bonopan

LJUBLJANA – Domačo orehovo potico, kakor so jo pripravljale že vaše praprababice, boste na trgovskih policah v Sloveniji zelo težko našli, so pred veliko nočjo, ko tradicionalno uživamo to sladico, posvarili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Če želite potico brez aditivov, vas čaka branje deklaracij, saj so takšne potice prej izjema kot pravilo, pravijo.
 

Pripravite dobro potico – recept za domačo kuhinjo


Pri ZPS so pregledali 10 orehovih potic – dve sta bili brez rozin, ena pa veganska. »Nekatere imajo pester in 'zanimiv' seznam sestavin,« so strnili svoje ugotovitve.


Mercatorjeva in Žitova najbližje pravi potici

Receptu za slovensko potico, kot je zaščitena z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, se najbolj približa Mercator, slovenska potica. Vsebuje moko, orehe, mleko, sladkor, maslo, rozine, jajca, kvas, rum, cimet, sol in aromo. Tudi seznam sestavin preostalih pregledanih potic se običajno začne z belo pšenično moko, kar pomeni, da je je v izdelku največ. Sledijo orehi, sladkor, voda, maščoba ter številne mlečne in jajčne sestavine, aditivi in arome. Glede maščobe opažajo, da je maslo uporabljeno le pri izdelku Mercator, slovenska potica, nekaj pa skupaj z rastlinskimi maščobami še v izdelku Okus tradicije, orehova potica, ki ga izdeluje Žito. Druge potice vsebujejo zgolj rastlinske maščobe, predvsem sončnično in repično ter kokosovo in palmovo olje. »Zamenjava masla z rastlinskimi maščobami zagotovo vpliva na nižjo ceno vhodnih surovin, hkrati pa nudi boljše tehnološke lastnosti pri pripravi potic in daljšo obstojnost,« je mnenje ZPS.

V izdelku Slaščičarstvo Kovačič, orehova potica, so rastlinske maščobe v delno hidrogenirani obliki, kar pomeni, da je velika verjetnost, da je v izdelku tudi nekaj zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Pri izdelku Slovenski izdelek, orehova potica, pekarne Vopex iz Postojne pa je prva sestavina na seznamu voda, kar je preizkuševalce precej presenetilo. To namreč pomeni, da je v izdelku največ vode.


Aditivi skoraj povsod, ponekod malo, drugje ogromno

V potici si običajno želimo več nadeva. Proizvajalci na poticah navajajo, da vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva, a to ne pomeni dejanske količine orehov. Pregledane potice so vsebovale od 9 do 28 odstotkov orehov. Sestavine, ki se jim pri domači peki skoraj zagotovo izognemo, pa so arome in številni aditivi, ki so večini pregledanih potic dodani v obliki emulgatorjev, sredstev za uravnavanje kislosti ter obdelavo moke, konzervansov in barvil. Popolnoma brez aditivov je le izdelek Mercator, slovenska potica, ki vsebuje le aromo.

Po drugi strani pa se pri edini potici, ki nosi ime 'domača', seznam aditivov »kar ne konča«. Domača orehova potica iz Žita namreč vsebuje citronsko kislino, kalcijev fosfat, ocetno kislino, askorbinsko kislino, kalijev sorbat, sorbinsko kislino, žveplov dioksid, sojin lecitin, mono- in digliceride maščobnih kislin ter karotene.

Potice so sicer prava energijska bomba, saj vsebujejo približno 370 kilokalorij na 100 gramov, na prehranskem semaforju pa jim tako za maščobo in za nasičene maščobe zasveti oranžna ali celo rdeča luč. Prav tako vsebujejo precej sladkorja. »Barve na semaforju nam potrjujejo, da je potica sladica, ki ni namenjena vsakodnevnemu uživanju, seveda pa si kak kos ob praznični priložnosti lahko privoščimo,« pravijo pri ZPS.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije