NOVI STANDARD

Novosti na bencinskih črpalkah: krog, kvadrat in romb. Veste, kaj pomenijo?

S poenotenjem naj bi zmanjšali možnost, da v avtomobil natoči napačno gorivo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – V veljavo je stopil novi standard za označevanje goriva v EU, ki ga povzemajo tudi Islandija, Lihtenštajn, Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). S poenotenjem naj bi zmanjšali možnost, da se v avtomobil natoči napačno gorivo.


Neosvinčeni bencin mora biti označen s krogom, dizelska goriva s kvadratom, plinasta goriva pa z rombom. Bencin ima dodano v krogu še oznako denimo E5 ali E10. Ta pove, da gorivo lahko vsebuje do pet oziroma do 10 odstotkov etanola.

Standardizirane oznake. FOTO: Fuel-identifiers.eu
Standardizirane oznake. FOTO: Fuel-identifiers.eu

Podobno je pri dizlu, le da številka v kvadratu pomeni vsebnost biodizla in se označuje z oznako Bx. Črka B pomeni oznako za biodizel, x pa največjo vsebnost biodizla v odstotkih, ki ga lahko vozilo še lahko uporablja brez omejitev. 

Če opazite oznako XTL, to pomeni sintetični dizel. 

Oznaka v rombu pove, za katero plinsko gorivo gre: vodik (H2), stisnjen zemeljski plin (SZP/angl. CNG), utekočinjen zemeljski plin (UZP/angl. LNG) ali utekočinjen naftni plin (UNP/angl. LPG).

»Nove oznake bodo zmanjšale zmedo, ki je na točilnih mestih nastala zaradi številnih komercialnih oznak, pa tudi zaradi uveljavitve novih vrst goriv. Potrošniki bodo tako v EU in državah, kjer so se odločili za standardizirane oznake, bistveno lažje našli pravo točilno mesto, kar je pomembno predvsem med točenjem goriva v tujini,« je ob začetku veljave standarda označevanja goriva poudaril Boštjan Okorn iz ZPS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije