PRESENEČEN

Ko Slovenci lupijo Slovence

Na Hrvaškem, pri Avstrijcih in v Nemčiji je mednarodno vozniško dovoljenje bistveno cenejše.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Bralec se odpravlja čez lužo, kjer nameravajo z družbo najeti vozilo. A nekateri izposojevalci vozil tam ne oddajo samo z dovoljenjem, ki je izdano v EU, temveč zahtevajo mednarodno vozniško dovoljenje (MVD), ki je napisano (tudi) v angleškem jeziku. Tako se je bralec, ki ni navedel svojega imena, odločil, da bo dal izdelati to dovoljenje. V Sloveniji ga izdaja samo AMZS. Cena? 31 evrov. Če ste član AMZS, je nekaj ceneje (27,90 evra).

Bralcu se je za en nekajtedenski izlet čez lužo zdelo to veliko denarja, predvsem zato, ker je pred kratkim v Sloveniji menjal svoje vozniško dovoljenje (EU) in zanj odštel manj kot 20 evrov. Odločil se je preveriti, koliko stane izdaja mednarodnega vozniškega dovoljenja v tujini. Prišel je do zanimive ugotovitve (podatke smo v redakciji preverili in držijo):
– Avstrija, Öamtc: 21,60 evra (član zveze, 14,10 evra)
– Nemčija, Adac: približno 15 evrov
– Hrvaška, Hak: 170 kun, kar po današnjem menjalnem tečaju nanese 22,57 evra.
Razlike niso zanemarljive. V Sloveniji imamo v določenih primerih skoraj dvakratnik tujih cen. Če pogledamo samo severne sosede: MVD pri njih stane v najboljšem primeru 14,10 evra, Slovenija v najboljšem primeru 27,90 evra. Je vzrok zgolj to, da AMZS v Sloveniji nima konkurence? 

Zakaj v Sloveniji stane 31 evrov?

Vprašanja, kako so določili ceno za mednarodno vozniško dovoljenje, smo poslali AMZS, ki ga v Sloveniji edini izdaja. »Avto-moto zveza Slovenije ceno mednarodnega vozniškega dovoljenja oblikuje po enakih postopkih kot tudi cene drugih dokumentov, ki jih izdaja. Pri primerjavi cen mednarodnih vozniških dovoljenj je treba najprej upoštevati, po kateri konvenciji je mednarodno vozniško dovoljenje izdano, ker vsaka od konvencij od izdajateljev zahteva drugačne pogoje, ob tem pa tudi specifičnosti v vsaki državi, ki dovoljenja izdaja. Zato se cene tudi razlikujejo po državah,« pojasnjujejo.

Avstrijsko mednarodno vozniško dovoljenje resda velja eno leto in je tudi bistveno cenejše, a bralec se sprašuje, kolikokrat bo to mednarodno vozniško dovoljenje v prihodnjih treh letih potreboval. Verjetno samo za ta izlet in potem morebiti spet čez kakšno desetletje, če bo spet odpotoval čez lužo. 

Po isti konvenciji, kot AMZS v Sloveniji, izdajajo dovoljenje Hrvati. Mednarodna vozniška pri njih stane 22,57 evra, pri nas 31 evrov (na spletni strani Haka ne navajajo, da bi šlo za ceno s popustom, zato primerjamo s ceno, ki pri AMZS velja za vse). Velja največ tri leta, ravno toliko kot v Sloveniji, a je še vedno bistveno cenejše.

Prihaja enoletno mednarodno vozniško dovoljenje

»Obstaja tudi mednarodno vozniško dovoljenje, ki je izdano po konvenciji iz leta 1949. AMZS v preteklosti takega dovoljenja ni izdajal, ker Slovenija ni ratificirala omenjene konvencije. Zdaj ko je Slovenija uredila priznavanje te konvencije, bo izdaja MVD omogočena tudi po tej konvenciji. Veljavnost dovoljenja, izdanega po tej konvenciji, je eno leto. Razlike pri mednarodnem vozniškem dovoljenju, izdanim po eni ali drugi konvenciji, je v že omenjeni dobi veljavnosti. Nekatere države priznavajo zgolj eno od obeh omenjenih vozniških dovoljenj,« pojasnjujejo pri AMZS.

A naš bralec enoletnega mednarodnega vozniškega dovoljenja še ne bo mogel dobiti. Kot pojasnjujejo pri avto-moto zvezi, aktivnost potekajo, izdajati pa naj bi ga začeli še v letošnjem letu. Dodajajo: »Cena tega dovoljenja še ni znana, bomo pa, ko bomo začeli izdajo, o tem obvestili tudi javnost.« 

Zanimivost

Ker je bralec navajal, da je celo izdaja popolnoma novega vozniškega dovoljenja v Sloveniji cenejša od potrdila v angleškem jeziku, da zares imaš veljavno vozniško dovoljenje, smo preverili, koliko natančno to stane. Podatke smo izbrskali na državnem portalu e-uprava:
– podaljšanje vozniškega dovoljenja – mladi voznik – 7,77 evra,
– podaljšanje vozniškega dovoljenja – 15,07 evra,
– vozniško dovoljenje – izdaja, zamenjava tujega ter vpis dodatne kategorije – 21,37 evra.

Razlika je res občutna, mar ne?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije