Ko še hišni zvonec vohlja za tabo

Raziskovalci so prek sosedske aplikacije prišli do lokacij pametnih zvoncev; a čeprav se zvonci Ring prodajajo tudi pri nas, aplikacija ni na voljo.
Fotografija: Pametni hišni zvonec je fina rešitev za boljši nadzor, kdo zvoni in kdo se motovili pred vrati. FOTO: Ring
Odpri galerijo
Pametni hišni zvonec je fina rešitev za boljši nadzor, kdo zvoni in kdo se motovili pred vrati. FOTO: Ring

Pametni hišni zvonci z videokamerami (včasih, ko še niso bili pametni, smo jim rekli domofon), ki so prek domačega wifija povezani s pametnim telefonom, prek katerih lahko preverimo, kdo je pred vrati, tudi ko nismo doma, v kombinaciji s pametno ključavnico pa lahko tudi odklepamo hišna vrata, kjer koli smo že, postajajo vedno bolj priljubljeni tudi pri nas. Eden izmed bolj priljubljenih pametnih zvoncev je Amazonov ring, ki se prodaja tudi pri nas. A ring se je znašel pod drobnogledom, saj njegova družabna aplikacija Neighbors, ki je namenjena medsebojnemu obveščanju uporabnikov o vlomih in varnosti, kot kaže, omogoča nepooblaščen vpogled v lokacije nameščenih pametnih videozvoncev, povezanih v sosedsko omrežje.

Država nadzora?

Tehnološki spletni portal Gizmodo je namreč pridobil podatke o lokacijah 65.800 pametnih zvoncev v 15 ameriških mestih in s tem dobil tudi natančne lokacije stanovanj, ki naj bi jih varovali. Pri Gizmodu niso šli v podrobnosti, kako so prišli do teh podatkov, da ne bi ogrožali varnosti uporabnikov Ringovih storitev, potrdili pa so, da je šlo le za kamere hišnih zvoncev, katerih uporabniki so se strinjali z objavo videoposnetkov v omrežju Neighbors in ki so to storili v zadnjem letu in pol.

Ring je bil na udaru že prej, saj je policiji več kot eno leto omogočal dostop do lokacijskih podatkov zvoncev oziroma uporabnikov, s čimer so organi reda in miru ustvarili konkretno varnostno mrežo, v kateri je sodelovalo 661 policijskih uprav po ZDA. Ring je »policijsko« storitev ukinil julija letos.

Je že res, da so Ringove kamere, povezane v sosedsko aplikacijo Neighbors, v resnici pomagale pri reševanju zločinov, najpogosteje pri krajah paketov izpred domačega praga. Tovrstno deljenje informacij pa je malo bolj problematično z vidika zasebnosti in rasnega profiliranja, opozarjajo pri ameriških nevladnih organizacijah za državljanske pravice. »Amazon gradi zasebno državo nadzora za lastni dobiček, pri čemer za trženje uporablja kar lokalno policijo v zameno za ekskluzivne varnostne podatke,« pravijo pri organizaciji Fight for the Future.

Iz Ringa so zdaj sporočili, da so »sprejeli potrebne ukrepe, s katerimi bodo zaščitili naprave pred nepooblaščenim nadzorom«; onemogočili naj bi nameščanje aplikacij zunanjih avtorjev, ki bi lahko dostopale do sosedskega omrežja, zakodirali pa naj bi tudi vso komunikacijo med Ringovimi napravami in strežniki. »Objave v skupnosti Neighbors ne razkrivajo hišnih naslovov uporabnikov ali naprav,« so zatrdili pri Ringu.

Ringove naprave v Sloveniji

Pri Gizmodu so brez posebnih težav izdelali načrt lokacij hišnih zvoncev ring. FOTO: Gizmodo
Pri Gizmodu so brez posebnih težav izdelali načrt lokacij hišnih zvoncev ring. FOTO: Gizmodo
V Sloveniji smo lahko (vsaj) glede tega brez skrbi, saj aplikacija Neighbors pri nas ni na voljo, ampak je omejena le na severnoameriški trg. Ringovi hišni zvonci in nadzorne kamere pa se prodajajo. Montaža je enostavna, saj potrebujemo le domače wifi omrežje za povezavo s telefonom, zvonec pa se napaja z baterijo. Osebo, ki pozvoni, lahko vidimo na telefonu in se z njo tudi pogovarjamo. Zvonec nas obvešča, ko zazna gibanje, vidi pa tudi v temi. Zgodovina pozivov in gibanja se shranjuje v oblak in je prvih 30 dni brezplačna, nato pa je treba plačevati članarino, in sicer tri evre na mesec ali 30 evrov na leto. Zvonec normalno deluje tudi brez tega, a brez možnosti ogleda posnetkov za nazaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije