KEČAP

Obožujete kečap? Presenečeni boste, koliko sladkorja v resnici vsebuje

Za večino ljudi je kečap nepogrešljivi dodatek k sendvičem, hamburgerjem, krompirčku in drugi hitri hrani. Ampak, pozor, pazite na sladkor! Raje si ga naredite doma.
Fotografija: Preprost recept za domači kečap. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Preprost recept za domači kečap. FOTO: Guliver/getty Images

Kečap je aromatični dodatek jedem, narejen iz paradižnika, različne sesekljane zelenjave in začimb. In, da ne pozabimo – vsebuje tudi sladkor.

image_alt
Kaj in kakšna je sploh športna pijača?

Za večino ljudi je nepogrešljivi dodatek sendvičem, hamburgerjem, krompirčku in drugi hitri hrani. Vendar pa je vaš najljubši dodatek hitri prehrani pravzaprav poln sladkorja, ima ga celo več, kot si mislite.

Ena porcija kečapa, polna jedilna žlica, vsebuje kar štiri grame sladkorja! Manjše pakiranje kečapa, ki ga strežejo v restavracijah s hitro prehrano, pa več kot dva grama.

Priporočeni dnevni vnos sladkorja je približno 10 odstotkov celotne količine hrane, približno od 50 do 60 gramov, v to količino pa so vključeni tudi sladkorji iz sladkih živil in sadja.

Največ sladkorja je v gaziranih pijačah, sokovih in sladkarijah. Sladkor je pravzaprav glavni krivec za epidemijo debelosti v vseh razvitih državah, ki vodi v številne zdravstvene težave, kot so diabetes in bolezni srca. In ne glede na opozorila zdravnikov in nutricionistov o nevarnosti »enega od treh belih hudobcev« človek v življenju v povprečju poje približno 1,75 tone sladkorja.

Pripravite si domači kečap

Veliko bolj zdrav je in ne vsebuje sladkorja, priprava ni težka. Recept ni zapleten, pa še svojemu okusu ga lahko prilagajate. Potrebujete:

2 dcl paradižnikovega pireja

1/2 skodelice jabolčnega kisa, če vam kislo ni všeč, ga lahko nadomestite z vodo

1/2 žličke morske ali himalajske soli

1/2 žličke posušenega origana

1/2 žličke zmlete kumine

1/8 žličke popra, lahko tudi več, če vam je ta okus všeč

1 žlička gorčice v prahu

Priprava domačega kečapa:

Vse sestavine dajte v mešalnik in jih dobro premešajte. To je vse.

Doma narejen kečap lahko hranite v hladilniku več tednov, je bolj zdrav, okus pa bistveno bolj poln.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije