ZDRAVJE NA KROŽNIKU

Zakaj bi morali večkrat jesti polento

Polenta vsebuje veliko vitaminov in je dobra tudi za tiste, ki imajo težave s kilogrami.
Fotografija: Preprosta in zdrava jed. FOTO: Svetlana Monyakova/Getty images
Odpri galerijo
Preprosta in zdrava jed. FOTO: Svetlana Monyakova/Getty images

Nekoč je veljala za hrano revežev, je preprosta jed, odlična v kombinaciji s sladkim ali kislim mlekom, s slanino ali mesnimi omakami.

Okusna je in tudi zaradi enostavne priprave dobrodošla na jedilnikih, zakaj pa bi jo morali jesti večkrat?

Bogastvo vitaminov in mineralov

Koruzna zrna vsebujejo veliko vitaminov. Med njimi izstopajo nekateri vitamini B-kompleksa (tiamin, niacin in folna kislina), tu sta vitamina K in E, med minerali prednjačijo fosfor, magnezij, cink, kalij, baker, selen in mangan.

Najpogosteje se pripravlja iz zdroba rumene koruze. FOTO: Olenamykhaylova/Getty images
Najpogosteje se pripravlja iz zdroba rumene koruze. FOTO: Olenamykhaylova/Getty images

Ob tem je iz koruznega zdroba pripravljena jed, če ni močno zabeljena, energijsko skopa in dobrodošla tudi v prehrani vseh, ki imajo težave s kilogrami.

Ker koruza ne vsebuje glutena, je polenta primerna za vse preobčutljive zanj.

Vlaknine za dobro prebavo

Neoluščena zrna koruze so, tako kot vsaka cela žitna zrna, bogata z vlakninami, kar pomeni, da polenta dolgo ohranja sitost in pozitivno vpliva na prebavo, v njej so še antioksidanti, ki varujejo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov.

Z dodatkom zelenjave je še hranljivejša. FOTO: Lilechka75/ Getty images
Z dodatkom zelenjave je še hranljivejša. FOTO: Lilechka75/ Getty images

Vse to so razlogi za polento, ki je odličen sestavni del kosila ali večerje. Obogatite jo lahko s svežo zelenjavo, semeni ali drugimi dodatki, ki še povišajo njeno prehransko vrednost, piše 24 sata.hr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije