NENAVADNA UPORABA FIŽOLA

Dan v čast fižolu

Ribnčan, avtohtona sorta, dandanes raste marsikje; 1. septembra v Grad Ribnica prihajajo raznolike fižolove jedi, tudi sladice.
Fotografija: Fižolova torta FOTO: Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fižolova torta FOTO: Foto: Dejan Javornik

Pred skoraj dvema desetletjema so se vaščani Hrovače, to je naselje v ribniški občini, povezali v vaško etnološko turistično društvo. Za eno od nalog so si zadali, da pred izumrtjem rešijo avtohtono sorto fižola, imenovano ribnčan. Kot kaže, jim je to kar uspelo, kajti danes raste marsikje, fižolu v čast pa Vaško etnološko turistično društvo Hrovača že skoraj dve desetletji pripravlja fižolov dan. Ta bo letos del tradicionalnega ribniškega sejma, zato v nedeljo, 1. septembra, na Grad Ribnica prihajajo tudi raznolike fižolove jedi. Koliko jih bo zbranih tam, še ne vemo, bo pa med njimi zagotovo tudi kakšna sladica. Če to ne bo torta, bo pa kako drugo pecivo, so nam ta teden zagotovili v Hrovači.

Fižolova torta Foto: Dejan Javornik
Fižolova torta Foto: Dejan Javornik
No, nam je fižolova torta padla v oko že pred časom, ko smo sredi Trebnjega obiskali trgovino Dobrote Dolenjske. Ekipa spretnih domačink, ki jo vodi Špela Smuk, nam je tedaj z veseljem predstavila nekaj tipičnih dolenjskih okusov. Med njimi je bila fižolova torta, pripravljena iz avtohtonega fižola ribnčana, ki ga v Dobrotah Dolenjske pripravijo po svojem receptu. Ta je nizke sorte in se uporablja za zrnje. To je značilne rdečkaste barve in se odlično obnese tako v klasičnih slanih kot tudi v sladkih jedeh.

Beli, rdeči, rjavi ... FOTO: Guliver/Getty Images
Beli, rdeči, rjavi ... FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije