GOLJUFIJA?

V Tržiču podaljšano glasovanje

Objavljeno 04. december 2011 16.23 | Posodobljeno 04. december 2011 16.23 | Piše: D. P./STA

Zadnje volišče naj bi zaprli šele okoli 23. ure.

Volilni molk traja do nedelje do 19. ure, ko bodo že znani prvi rezultati volivcev.

TRŽIČ – Tržiška volišča bodo odprta toliko časa dlje, kolikor so bila zaradi izginulih glasovnic zaprta, je povedala predsednica tržiške okrajne volilne komisije (OVK) Nevenka Hafner, ki sicer meni, da mora biti volilno gradivo bolje varovano kot samo z zaklepanjem prostorov.

Imel je ključe pisarne

Hafnerjeva je bila okrog 8. ure obveščena, da je bilo iz prostorov tržiške upravne enote odtujeno 100 glasovnic. Tajnica OVK je o tem obvestila policiste, ki so zaprli in pregledali prostore. Kot je dodala Hafnerjeva, po prvih podatkih ni šlo za vlom, torej je glasovnice moral odtujiti nekdo, ki je imel ključ pisarne, mogoče pa je tudi, da je glasovnice nekdo založil.

Vse bralce vljudno vabimo, da se nam pridružijo tudi zvečer, ker bomo spremljali rezultate volitev v živo.

Ukrepi za preprečitev goljufij

Ob 9.30 se je sestal OVK, obvestil državno volilno komisijo (DVK), ki je naročila, naj takoj zaprejo vsa volišča. Volilni odbori so nato ugotavljali, koliko ljudi je glasovalo do zaprtja volišč, vse neuporabljene glasovnice pa so do ponovnega odprtja volišč označili s podpisi članov OVK. S tem skušajo preprečiti, da bi kdo oddal nepodpisano glasovnico, ki bi jo prinesel od doma.

Uro in pol brez glasovanja

Tržiška volišča so po besedah Hafnerjeve zaprli okrog 10.30, okrog 12. ure pa so bila nato že skoraj vsa odprta. Volišča bodo sicer odprta toliko dlje, kolikor so bila zaprta, torej od ene ure do ure in pol, najdlje pa so lahko odprta do 22. ali 23. ure, je še dodala Hafnerjeva. Po podatkih DVK se je zadnje odprlo volišče v Kovorju, ki pa je bilo po pojasnilih tržiškega OVK odprto pred 14.30.

Daljši volilni molk?

Pri DVK pravijo, da bodo po 16. uri odločali o usodi volitev na voliščih v tržiški okrajni komisiji. Še vedno pa ni jasno, ali bo zaradi podaljšanega glasovanja morda celo podaljšan volilni molk.

Deli s prijatelji