JAVNO MNENJE

Slovenski utrip: SDS še v prednosti

Objavljeno 23. oktober 2011 18.08 | Posodobljeno 23. oktober 2011 18.40 | Piše: Mi. S./STA

Javnomnenjska raziskava novogoriške fakultete spet daje na prvo mesto stranko SDS

SDS naj bi glede na anketo zmagal s 15,5-odstotno podporo volilcev

LJUBLJANA – Na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah bi zmagal SDS s 15,5-odstotno podporo. Sledili bi dve novi stranki: Zorana Jankovića in Gregorja Viranta, ki bi jima bilo naklonjenih 8,3 oziroma 6,1 odstotka volivcev, kaže posebna javnomnenjska raziskava Slovenski utrip.

Udeležba 62-odstotna

Kot kaže raziskava, se bo volitev 4. decembra zagotovo udeležilo 62 odstotkov vprašanih. Da bodo verjetno odšli na volišča, je odgovorilo 13 odstotkov anketiranih, 16 odstotkov jih je odgovorilo nikalno, 9 odstotkov vprašanih pa se še ni odločilo.

SDS ima po tej anketi, kot kaže, največ podpore. Poleg nje bi bili stranki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta edini, ki bi dosegli več kot 4-odstotni prag za vstop v državni zbor.

Več kot polovica še neodločenih

Da bodo glasovali za SD, je odgovorilo tri odstotke anketiranih, sledijo Desus (2,3 odstotka), SNS (2,1 odstotka), SLS (1,6 odstotka), LDS (1,6 odstotka), NSi (1,5 odstotka), SMS Zeleni (0,5 odstotka), Zares (0,2 odstotka), Stranka TRS (0,2 odstotka) in Gibanje za Slovenijo (0,1 odstotka).

Da ne bodo volili nobene stranke, je odgovorilo 3,3 odstotka vprašanih, medtem ko se jih 52,3 odstotka še ni odločilo.

Virantu namenili 12 odstotkov glasov

Avtorji raziskave so izračunali, kaj bi se zgodilo, če bi upoštevali odgovore le tistih, ki so se že odločili in se bodo volitev tudi zanesljivo udeležili. V tem primeru bi SDS zmagal s 37-odstotno podporo, sledili bi stranka Zorana Jankovića (15 odstotkov), stranka Gregorja Viranta (12 odstotkov), SD (sedem odstotkov), Desus (pet odstotkov) ter SNS, SLS in NSi s po štirimi odstotki glasov.

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici je 20. in 21. oktobra izvedla dodatno raziskavo Slovenski utrip, ki jo sicer izvaja enkrat mesečno. Tokrat je bila namenjena oceni predvidene volilne udeležbe in volilnega izida, telefonska anketa pa je zajela 903 polnoletne prebivalce Slovenije.
Deli s prijatelji