PARADA

»Slovenija je odnose s Hrvaško podredila dobrim odnosom z Beogradom«

Objavljeno 17. julij 2015 15.31 | Posodobljeno 17. julij 2015 15.31 | Piše: STA, T. L.

Novi list: Slovenije ne bo na parado zaradi pritiskov Srbije.

Miro Cerar.

ZAGREB – Poročali smo o zapletih pred proslavo ob obletnici operacije Nevihta,image ki sta jo pred 20 leti izvedli hrvaška vojska in policija, glede tega, ali bo Slovenija sodelovala na tamkajšnji paradi. Ampak očitno ne bo, saj je slovenski premier Miro Cerar dejal, da je v zvezi s tem prišlo do nesporazuma.

Zdaj pa reški Novi list piše, da je Slovenija ugodila zahtevi Srbije in odpovedala že dogovorjeno udeležbo svojih vojakov na vojaški paradi v Zagrebu in da se je naknadno spomnila, da gre za »občutljivo vprašanje« v zvezi z odnosi v jugovzhodni Evropi, kjer ima Slovenija strateški interes.

Povabilo za udeležbo na paradi sta Cerarju poslala njegov hrvaški kolega Zoran Milanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Slovenska obrambna ministrica Andreja Katič pa je v začetku tedna napovedala, da bo Slovenija v Zagreb poslala 10 vojakov in tri letala pilatus.

Cerar o nesporazumu

Premier Cerar je v četrtek povedal, da je prišlo do nesporazuma glede udeležbe slovenskih vojakov na zagrebški vojaški paradi, ker so v Ljubljani sprva mislili, da gre za prireditev v okviru zveze Nato, potem pa so dojeli, da gre za proslavo »posebnega tipa« na kateri navzočnost slovenskih vojakov ne bi bila primerna, navaja reški časnik, ki omenja tudi izjave slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Niti Cerar niti Erjavec v svojih pojasnilih nista omenila Srbije, čeprav je odločitev slovenske vlade nedvomno posledica pritiska Beograda, potem ko je srbski zunanji minister Ivica Dačić jasno sporočil, da bodo vse države, ki se bodo udeležile hrvaške parade, izrazile protisrbsko stališče, trdijo v Novem listu.

Drugače povedano: Slovenija naj bi bila po mnenju časnika tako kot ZDA, Velika Britanija, Nemčija in še nekatere države podredila odnose s Hrvaško dobrim odnosom z Beogradom kljub zavezništvu in partnerstvu s Hrvaško v okviru zveze Nato in EU.

Deli s prijatelji