PONUDBE

Pahor zavrnil Jankovića, prve težave že na vidiku

Objavljeno 05. december 2011 21.28 | Posodobljeno 05. december 2011 22.59 | Piše: P. J.

SD noče v koalicijo z Jankovićevo stranko, čeprav ga podpira za mandatarja

Janković in Pahor v Cankarjevem domu: oba sta z rezultati zadovoljna.

LJUBLJANA – Na prvem sestanku, ki sta ga danes imela Zoran Janković in Borut Pahor, naj bi bil predsednik SD dejal, da ne bo stopil v koalicijo. Kot poroča POP TV, je dejal, da bo Jankovića SD podprl pri sestavi koalicije, vanjo pa ne bo vstopil.

Pat pozicija

Jankovićeva najožja ekipa zgodaj zjutraj ni skrivala, da si želi v koaliciji SD, Pahor pa menda nad idejo ni navdušen. Ker včeraj ni bilo zelo prepričljive zmage, se je Slovenija znašla v politični pat poziciji. Janković naj bi k Pahorju prišel s konkretnimi predlogi glede koalicijskega sodelovanja, vendar pa kljub temu, da bi SD podprl Jankovića za mandatarja, njegovo ministrsko ekipo, predsednika državnega zbora (DZ) in tudi njegove reforme, formalno z njim v koalicijo ne bi vstopil.

Težki pogoji

Če bo SD pri tem dogovoru vztrajal, bi lahko to Jankoviću zelo otežilo položaj. V kot pa lahko Jankovića s svojimi zahtevami postavita tudi Gregor Virant in Karl Erjavec, ki imata za sodelovanje svoje pogoje. Virant tako zahteva za svojo listo resorje pravne države. Skrbi jih, da Jankovićeva stranka ne priznava razraščanja korupcije, zaradi česar nikakor ne more prevzeti odgovornosti za resor notranjih zadev in financ. Erjavec pa meni, da brez Desusa ne bo mogoče sestaviti koalicije, in trdi, da gotovo ne bo stranka prva izbira, ampak prej nuja. Do velikih trenj med njima bi gotovo lahko prišlo pri pokojninski reformi, ki jo Janković podpira, Erjavec pa ji ostro nasprotuje.

Ga bodo reševale pomladne stranke?

Jankoviću in njegovi stranki je svoja vrata zaprla Nova Slovenija (NSi), ki pravi, da je pripravljena na sodelovanje samo s pomladnimi strankami. Janković je zato že napovedal, da se bo sestal tudi z Janševim SDS, s katerim je sodelovanje pred volitvami ostro zavračal.

Deli s prijatelji