SOOČENJE

Janša Jankoviću izročil pogodbe

Objavljeno 01. december 2011 23.48 | Posodobljeno 02. december 2011 01.02 | Piše: D. P.

»Usoda evra in Evrope je nepredvidljiva,« poudarja Pahor, ki večji del soočenja branil delovanje AUKN-a.

Janša in Janković: Janša še ni prepisal svojega stanovanja na Mesarski

LJUBLJANA – Zoran Janković, Janez Janša, Borut Pahor, Radovan Žerjav, Ljudmila Novak, Karel Erjavec in  Gregor Virant so bili gosti zadnjega soočenja na POP TV.

Razlika med Jankovićem in Popovičem

Janša je uvodoma pojasnil, kakšna je razlika med Zoranom Jankovićem in Borisom Popovičem. »Obema se marsikaj očita, gospod Popovič mora dvakrat na sodišče, gospodu Jankoviću pa ni treba. Ne poznam župana, ki ni v kakem postopku.«

»Sem čist kot solza,« je zatrdil Janković, zavrnil pa je, da uničuje levico. Virant meri, da se Zbor za republiko zapira, kar pa ni v skladu z razmišljanjem njegove liste. Obžaloval je, ker ni dobro reagiral ob aferi s sredstvi, ki jih je potem le vrnil. »Naredil sem, kot sem menil, da je prav, v volilno nedeljo grem s čistim srcem.«

Janša zanika sodelovanje z Imosom, Janković opozarja na lepljenje

Janša je razkril celotno premoženje, a pogodb ni. »Čez noč bo vse na facebooku,« je zatrdil, potem pa tik pred koncem soočenja prejel mapo s pogodbami. Pred kamerami je stopil do Jankovića in mu izročil obljubljeno. Ljubljanski župan je mapo predal voditeljici soočenja Darji Zgonc.

Brez Desusa ne bo vlade
Erjavec je potrdil, da je spil veliko kav z Jankovićem, oba pa sta med vrsticami potrdila pripravljenost na sodelovanje. NSi in SLS želita v desno pomladno vlado.

Pred tem je Janša še zanikal navedbe, da obstaja sumljiva povezava med njim in posli podjetjem Imos. »Tega sprenevedanja je že preveč!« je odvrnil Janković.

Janković bi sodeloval le z dobrim delom SDS

Janković je zatrdil, da je sposoben sodelovati s stranko SDS, a le s tistim delom, ki je dober. Janši je očital nedoslednost, saj ni prinesel na ogled pogodb, ki jih je obljubil. Janša je odvrnil, da je Slovenijo ravno ta politika izključevanja pripeljala, kjer je danes.

Virant očita Janši odnos do sodišč

Virant bi šel v koalicijo tako z Jankovićem in Janšo, a pod pogojem, da dobi dva resorja - notranje in pravosodno ministrstvo. Janšo kalkulacije z ministrskimi mesti ga ne zanima, »Problem SDS je odnos do sodišč. Nihče nima pravice žaliti sodne veje, ne moreš pa žaliti sodišča,« je bil odločen Virant. Janši je očital tudi kadrovanje v podjetjih v času njegove vlade.

Pahor zagovarja AUKN

Janša odvrne, da sodna veja oblasti ne deluje dobro, da je preveč sodnih zaostankov. Virant je zatrdil, v nasprotju z Jankovićem, da je korupcija problem v Sloveniji. »Politika bo spet dala prste v marmelado, tega ne bi rad spet tega doživel,« pa je Pahor v isti sapi zagovarjal pomen AUKN-a (Agencija za upravljanje kapitalskih naložb).

Žerjav meni nasprotno. Trdi, da mora politika prevzeti odgovornost za upravljanje državnega premoženja. »Slovenski politiki ne smejo sklepati poslov,« je odgovoril Pahor Žerjavu.

Virant in Janković z identičnim pogledom na AUKN

Pahor je opozoril Jankovića, da ga skrbi njegov odnos do upravljanja državnega premoženja in prodaje njegovih deležev.

»AUKN je navadno mešanje megle«, »AUKN je fasada, da nekdo zadaj komandira«, sta si bila Virant in Janković edina glede te agencije. »Brez povezave s politiko ne bi imeli tajkunov!« je Pahor še naprej zagovarjal vlogo in pomen AUKN.

Pahor končal politično kadrovanje

Virant je tudi očital Janši, ker je njegova vlada politično kadrovala. »Za malo se mi zdi ... Upam, da bo g. Janša priznal, da s tem kadrovanjem nisem imel nič ...« je dejal Virant.

»Ni čudno, da je pokojninska blagajna prazna, vse so pokradli,« je debato o kadrovanju v podjetjih prekinil Erjavec in opozoril, da so ravno upokojenci ustvarili to premoženje, ki se je zapravilo. »Upokojenci niti preživeti ne morejo,« je dodal.

Pahor je zatrdil, da je prekinil politično kadrovanje. To pa je bil tudi eden od razlogov, da je padla priljubljenost njegove vlade.

Slovenija po poti Grčije?

»Za zdaj so naši prihranke varni,« je bil jasen Pahor, ki pa opozarja, da je kriza v evroobmočju vsak dan večja. »Nemčija in Francija bosta postavila pogoje za nov klub. Nova vlada bo reformistična in bo naredila korak bližje k temu klubu, če pa bo populistična, bomo postali Grčija in ‘šli‘ v svojo valuto. Padli bomo v valutno vojno in bomo izgubljali.«

Janša meni, da bo evro preživel. »Slovenije ne bo nihče reševal, moramo se sami.«

Virant meni, da je treba zagnati gospodarstvo in varčevati v javnem sektorju. »Brez zamere, težave smo imeli zaradi tvoje plačne reforme!« je očital Pahor Virantu, ta pa mu je odvrnil, naj si vzame vsaj pet minut, da si pogledata tabele na lističih, ki jih nosi s sabo.

Kaj bo z evrom?

Žerjav se strinja, da je treba ostati v evroobmočju. Opozarja pa, da je treba zaščititi dobra slovenska podjetja, tudi prek javnih razpisov, kjer se ne sme hlastati le za nižjo ceno, ampak ponuditi priložnost slovenskim podjetjem.

»Usoda evra in Evrope je nepredvidljiva,« še enkrat poudari Pahor, ki meni, da se bo treba lotiti reform. »Kaj pa, če bi delali na prihodkovni strani,« Erjavec zavrne Pahorja.

»Vse bo treba delati istočasno, ukrepe je treba združiti,« se debati priključi Janković, ki je mnenja, da se je treba lotiti obeh strani bilance.

Erjavec v boj za upokojence

Za konec Janša opozori, »da potrebujemo dogovor med socialnimi partnerji in med generacijami.« Erjavec je očital Pahorjevi vladi, da se varčuje na upokojencih. »Ko pa je treba dati 386 milijonov evrov za Grčijo, pa ni težav, enako 243 milijonov za NLB banko ... Ne zdaj stiskati revežev. Ali naj delavci pri 67 letih potegnejo državo iz krize? Ob tem pa imamo 17.000 nezaposlenih diplomantov. Dajmo jim delovna mesta ... Toliko je zavajanja glede tega, da me kar srce boli ...«

Žerjav je mnenja, da se ničesar ne jemlje upokojencem.

»Ljudi ni uspela prepričati,«pa je Virant ocenil pokojninsko reformo.

Deli s prijatelji