JAVNO MNENJE

Janković bi na volitvah premagal Janšo

Objavljeno 15. oktober 2011 11.00 | Posodobljeno 15. oktober 2011 11.00 | Piše: MO. S.

Nove stranke oziroma liste očitno postajajo primerna alternativa že dolgo obstoječim

Virantu in Jankoviću se obeta pohod na politični vrh

LJUBLJANA – Če bi bile volitve zdaj, bi se politične karte dodobra premešale, je pokazala najnovejša anketa Dela, ki so jo opravili po tistem, ko sta kandidaturo napovedala tako Zoran Janković kot Gregor Virant, poroča Delo.si.

Zmagal bi Janković, takoj za njim SDS

Anketa je pokazala, da ima največjo podporo Lista Zorana Jankovića, ki je z 19,4 odstotka glasov le za desetino odstotka prehitela SDS. Očitno se bosta na volitvah za zmago potegovali prav ti dve stranki, pred enim mesecem pa so zmago pripisovali le SDS. Vse preostale stranke so bistveno zaostale za njima.

Nove stranke izpodrinjajo parlamentarne

Na tretjem mestu je s šestimi odstotki pristala Lista Gregorja Viranta. Nove stranke oziroma liste očitno postajajo primerna alternativa že dolgo obstoječim. Poleg Jankovićeve in Virantove liste je nekaj odstotkov (3,7) glasov dobila tudi Stranka za trajnostni razvoj (TRS), Gibanje za Slovenijo pa 0,4 odstotka.

LDS in Zares na repu, največji upad za SD

Jankovićeva lista je, kot kaže, pobrala volivce levih strank, podporo pa ima v vsej Sloveniji, ne le na območju prestolnice. Edini stranki, ki jima nove liste niso škodile, sta SDS in NSi. Zadnja je v anketi dobila 3,2 odstotka glasov (enako kot SNS), SLS pa 3,1 odstotka. Na repu so LDS (1,7), Zares (1) in Gibanje za Slovenijo.

Največji upad med zdajšnjimi parlamentarnimi strankami je doživela SD, ki ima le še 4,1-odstotno podporo, pred enim letom pa je ta delež znašal 21 odstotkov.

Deli s prijatelji