SVETOVNA KORUPCIJA?

Alstom, povezan s projektom TEŠ 6, porabil 97 milijonov za podkupnine

Objavljeno 19. november 2011 13.37 | Posodobljeno 19. november 2011 13.37 | Piše: A. L.

Tudi pogodba med Alstomom in TEŠ je spisana izrazito v prid Alstoma.

Darjo Radić naj bi pomiril premier Borut Pahor.

LJUBLJANA – »Švica je tik pred tem, da Alstomu naloži plačilo večmilijonske globe zaradi sistemske korupcije, danes piše Dnevnik. Na švicarsko pobudo naj bi tudi britanski Serious Fraud Office, ki se bori proti finančnim goljufijam, ugotovil, da je Alstom med letoma 2004 in 2010 izplačal 97 milijonov evrov podkupnin funkcionarjem različnih držav, ki so odgovorni za javna naročila. Urad tako meni, da v Alstomu obstaja »sistem svetovne korupcije«,« piše predsednik stranke Zares, socialni liberalni Gregor Golobič.

Povezave

Prav v obdobju, ki ga navaja britanski urad, je prišlo tudi do pogajanj in podpisa pogodbe med prav to švicarsko podružnico Alstoma in TEŠ za dobavo opreme za 6. blok termoelektrarne, poudarja in dodaja, da gre za pogodbo, ki je po ugotovitvah revizijske hiše Price Waterhouse Coopers napisana izrazito v prid Alstoma in v škodo Šoštanjčanov. Golobič opozarja, da je bilo med pripravljalci razpisa za dobavo opreme tudi podjetje CEE, ki je že sodelovalo z Alstomom pri projektih v drugi državi.

Utemeljeni očitki Zaresa

»V Zaresu smo ves čas, ko smo opozarjali na katastrofalno slabo vodenje tega projekta, ki je njegovo ceno s prvotno načrtovanih 600 milijonov evrov dvignilo na že skoraj 1,5 milijarde evrov, doživljali očitno lobistično motivirane obtožbe, da projektu nasprotujemo, ker 'naj ne bi dobili svojega kosa kolača',« piše Golobič.

Kapitalsko-politična omrežja

»Švicarske in britanske ugotovitve o svetovnem sistemu korupcije v Alstomu razkrivajo razlog za to, da smo bili v vladi in parlamentu ves čas edini, ki smo nasprotovali temu projektu. Tako kot pri zadevi Patria nam morajo očitno tudi pri TEŠ 6 oči odpirati tuje preiskovalne institucije. In upravičeno se poraja več kot utemeljen sum, da je bila v Sloveniji v omenjeno Alstomovo shemo vključena enotna fronta podpornikov projekta TEŠ 6,« domneva Golobič, ki izpostavlja, da je projekt okoljsko in ekonomsko zelo sporen. »Tak je tudi zato, ker je bil izjemno slabo voden. Po ugotovitvah švicarskih in britanskih organov o Alstomu je končno tudi v Sloveniji čas, da izvemo, ali za to slabo vodenje obstajajo koruptivni razlogi. Nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radič je na pristojne organe že zdavnaj poslala revizijske ugotovitve s pozivom, da izpeljejo potrebne postopke. V stranki Zares želimo verjeti, da so slovenski organi pregona zadevo vzeli skrajno resno in odgovorno ter da bodo v prid zaščite javnega interesa in uveljavljanja zakonitosti brezkompromisno posegli v očitna kapitalsko-politična omrežja, ki so se spletla okoli tega projekta.«

Deli s prijatelji