SUPER TV

Zvok in 
slika, kot 
se šika

Objavljeno 23. maj 2016 09.58 | Posodobljeno 23. maj 2016 09.59 | Piše: Staš Ivanc

Naveza televizorjev sony in zvočnih sistemov bose ponuja popolno filmsko in tudi glasbeno doživetje. Res pa je, da je treba za vrhunsko tehnologijo odšteti nekaj več denarja.

Bose solo 5. Foto Proizvajelc

Je že res, da ga ni čez filmsko doživetje pred ogromnim platnom in močnim ozvočenjem, a tudi doma si lahko pričaramo vzdušje iz kinodvorane. Sodobni televizorji so tako veliki in imajo tolikšno ločljivost, da jih lahko brez težave gledamo tako od blizu, da bi nas pri starih katodnih zaslonih že po nekaj minutah začela boleti glava, pred očmi pa bi se nam meglilo. In stvar se ne ustavi le pri filmih, doma si lahko na velikem zaslonu in z dobrim zvokom pričaramo koncerte, navijamo ob športnih dogodkih, gledamo videoposnetke s spleta, poslušamo glasbo s trdega diska ali mobilnika. In tukaj se odlično obnese naveza Sony in Bose. V prodajnem salonu družbe Lorex smo se sprehodili skozi nekaj kombinacij, od osnovne, ki nas stane manj kot tisočaka, pa do res hudega sistema, za katerega odštejemo že za manjši avto denarja.

Pametni televizor s soundbarom

Sonyjev 122-centimetrski KDL-48WD650B (660 evrov) je tanek pameten televizor z wi-fi vmesnikom, možnostjo snemanja na zunanji trdi USB-disk, skratka, povsem spodoben in sposoben televizor, ki prikazuje sliko v visoki ločljivosti 1080p. A sodobni televizorji – tudi tisti na zgornjem delu cenovne lestvice – imajo eno težavo: ker so tako tanki, so tudi zvočniki majhni in skriti, s čimer je tudi zvok slabši, predvsem pa jim močno primanjkuje basov. V Lorexu zato predlagajo zvočnik bose solo 5 (284 evrov), ki se ga lahko postavi na televizijsko omarico pred zaslon ali pa pritrdi na steno. Zvočnik ponuja neprimerno boljši zvok, kot ga lahko proizvede televizor, ima pa tudi možnost dialog, s katero se veliko bolje sliši in razume pogovor, s čimer med filmom ni treba prilagajati glasnosti zvoka med hrupnimi in tihimi scenami. Seveda pa je treba izklopiti zvok na televizorju. Solo 5 ima tudi povezavo bluetooth, tako da lahko predvajamo svojo glasbo z mobilnih napravic. Zraven je univerzalni daljinec, s katerim lahko poleg zvočnika nadziramo tudi televizor in še kaj. 

Korak naprej v ločljivost 4K in prostorski zvok

Naslednji korak je televizor sony KD-55XD8505 (1869 evrov) s 140-centimetrsko diagonalo, ločljivostjo 4K UHD in visokim dinamičnim razponom (HDR), ki omogoča še boljše podrobnosti, barve in kontraste. Poleg tega gre za pravi android TV, ki omogoča uporabo aplikacij iz trgovine Google Play, s čimer se televizorju odprejo nova obzorja. Za dobrih 700 evrov več si lahko omislimo KD-55XD9305, ki ima podobne sposobnosti, le da je slika še nekoliko boljša, zaslon pa je zaščiten s steklom. Zvočno bi zraven spadal sistem bose soundtouch 130 (1820 evrov) ali pa soundtouch 220 (1417 evrov) – prvi ima en prednji zvočnik(t. i. soundbar), drugi pa dva, oba sistema pa imata brezžično nizkotonsko enoto acoustimass. Bose že od nekdaj slovi po tem, da je sposoben iz majhnih zvočnikov z visokotehnološkimi akustičnimi prijemi izvleči neprimerno boljši in čistejši zvok, kakor bi ga pričakovali od tako majhnih škatlic, poleg tega pa zna s stereozvočniki ustvariti takšen občutek prostorskega zvoka, da človek po sobi išče, kje so skriti še preostali. Serija soundtouch ima medijski center, na katerega priklopimo svoje predvajalnike, seveda pa ne gre brez povezave wi-fi, da lahko dostopamo do spletnih servisov in internetnih radiev ali pa do lastne glasbene zbirke v domači mreži. Pa še z aplikacijo na pametnem telefonu jo lahko upravljamo. 

Velikanska slika in bombastičen zvok

Za konec pokukajmo še v svet vrhunskega hišnega kina, ne le po zvoku in sliki, ampak tudi po ceni. Na vrhu Sonyjeve ponudbe je 164-centimetrski televizor KD-65XD9305 (3600 evrov), če pa imamo res veliko dnevno sobo, si lahko omislimo kar 189-centimetrski KD-75XD8505 (4670 evrov). Za prostorski zvok poskrbi najmočnejši Bosejev sistem lifestyle soundtouch 535 v črni ali beli barvi (4100 evrov). Sestavljajo ga štirje zvočniki jewel cube, vodoravni zvočnik za srednji kanal in nizkotonski modul acoustimass, ki poskrbijo za odličen prostorski zvok. V paketu je tudi avdiokalibracijski sistem ADAPTiQ. Gre za mikrofon, ki ga postavimo na položaje, kjer sedimo, ko gledamo televizijo, s pomočjo katerega medijski center nastavi najboljši prostorski zvok za vse gledalce. Obstaja pa tudi zelo priljubljen sistem bose soundtouch 520, ki za manj kot pol cene modela 535 s petimi zvočniki in nizkotoncem ponuja skoraj vse, kar ponuja njegov večji brat, seveda tudi wi-fi in nadzor z mobilno aplikacijo. 

Deli s prijatelji