ODKRITJE

Znanstvenik že 
pri petnajstih

Objavljeno 14. januar 2013 22.48 | Posodobljeno 14. januar 2013 22.48 | Piše: A. P.

Francoski dijak se je z astronomskim odkritjem prebil v eno najuglednejših znanstvenih revij in postal slaven.

Neil je kot prvi pokazal pravo naravo Andromede.

V ugledni strokovni reviji Nature svoja odkritja objavljajo najbolj uveljavljeni znanstveniki na svetu. Nedavno se je mednje zapisal 15-letni srednješolec Neilu Ibati, čigar odkritje je pretreslo naše razumevanje nastanka galaksije. Objava v tako ugledni reviji prinaša veliko pozornosti svetovne znanstvene srenje, avtorji so pogosto citirani v najrazličnejših vsebinsko povezanih člankih.

Ključna vloga

Zato je objava najstnika še toliko bolj neverjetna, povrhu pa mladostnikov prispevek k članku ni postranski in omejen na ozek krog strokovnjakov, njegova vloga je osišče študije, ki se je prebila celo na naslovnico zadnje izdaje revije.

S teleskopom Keck je mednarodna ekipa strokovnjakov na Havajih pet let do potankosti študirala spiralno galaksijo Andromeda, ki je najbližja naši. Ob tem so odkrili, da jo obkroža 30 drobnih galaksij. Doslej so bili znanstveniki prepričani, da drobni zvezdni sistemi spremljajo Andromedo v naključnem in kaotičnem gibanju, podobno kot letijo čebele okoli panja. Novi izračuni razkrivajo, da drobne galaksije krožijo urejeno kot planeti v osončju.

To odkritje osvetljuje naše dosedanje razumevanje nastanka in razvoja galaksij. Astronomi že dolga stoletja na računalnikih simulirajo majhne galaksije, ki krožijo okoli večjih sistemov. Vsakič so ugotovili, da so to naključna gibanja in porazdelitve. Niti enkrat niso dobili rezultata, da bi majhne galaksije krožile po svoji ravnini. Geraint Lewis, eden izmed soavtorjev, je povedal, da je bilo odkritje povsem nepričakovano. Verjetnost, da je to naključje, pravzaprav ne obstaja. Nekaj podobnega najverjetneje velja tudi za druge galaksije. Neil je imel pri tem odkritju ključno vlogo.

V času študije je na astronomskem inštitutu v Strasbourgu, kjer je zaposlen njegov oče, opravljal prakso. Tam se je najstnik naučil delati z računalniškim program python, ki ga je uporabil v očetovem projektu. »Kot prvi je v sklopu projekta dokazal kroženje majhnih galaksij okrog Andromede,« so pojasnili strokovnjaki s francoskega raziskovalnega inštituta CNRS. »Preprosto sem se poigraval s podatki, ki jih je izmerila ekipa mojega očeta,« je povedal Neil in razkril, da ga je oče Rodrigo začel učiti matematiko in fiziko, ko je bil star komaj pet let.

Deli s prijatelji