VARNOSTNA RANLJIVOST

Za uporabo vtičnika Flash ni več dobrega razloga

Objavljeno 16. julij 2015 13.36 | Posodobljeno 16. julij 2015 13.36 | Piše: STA, M. U.

Podjetji Google in Mozilla sta preventivno blokado uvedli zaradi hudih varnostnih ranljivostih v vtičniku.

Foto: YouTube

LJUBLJANA – Uporabnike brskalnikov Firefox in Chrome je pred kratkim presenetila blokada vtičnika za multimedijske vsebine Flash. Brskalnika sta blokado sprožila zaradi varnosti, v slovenskem odzivnem centru SI-CERT pa ob tem poudarjajo, da za Flash danes skorajda ni več potrebe.

Podjetji Google in Mozilla, ki stojita za brskalnikoma, sta preventivno blokado uvedli zaradi hudih varnostnih ranljivostih v vtičniku Flash. V ameriškem podjetju Adobe so ranljivosti v Flashu medtem že odpravili, a strokovnjaki vseeno opozarjajo, da bi že kmalu lahko prišlo do novih težav z varnostjo. »Ranljivosti v vtičnikih pogosto predstavljajo vstopno točno napadalcu pri okužbi sistema. To še posebej velja za najpogostejše vtičnike, kot sta Adobe Flash in Java. Za slednja smo bili v preteklosti priče pogostemu odkrivanju kritičnih ranljivosti, ki so omogočale okužbe sistema v mimohodu oziroma tako imenovane drive-by download napade,« je pojasnil Matej Breznik iz centra SI-CERT.

Vtičnik Adobe Flash je bil v preteklosti skoraj nujen za ogled multimedijskih vsebin na spletu – spletni videi brez njega, denimo, niso delovali –, danes pa na račun novega spletnega standarda HTML5 to ne drži več.

Youtube je podporo Flashu odrekel v začetku letošnjega leta ter ga skoraj v celoti zamenjal s standardom HTML5. K ukinitvi Flasha so ta teden javno pozvali tudi pri Facebooku, že dalj časa pa se vtičniku izogibajo pri ameriškem Applu.

Deli s prijatelji