NEČISTOČE

Za boljši zrak v avtu

Objavljeno 25. november 2017 07.40 | Posodobljeno 25. november 2017 08.22 | Piše: S. I.

Airbubbl naj bi iz zraka v kabini odstranil več kot 95 odstotkov dušikovega dioksida in vse trdne delce.

Dušikov dioksid, trdni delci, bakterije, virusi in neprijetne vonjave; vse to preži na nas tudi v na prvi pogled varni avtomobilski kabini. Medtem ko zračni filtri klimatskih naprav sicer odstranijo večino trdnih delcev, pa ne odstranjujejo dušikovega dioksida (NO2) in drugih škodljivih plinov, ki jih v ozračje izpuščajo predvsem dizelski motorji.

Zato pa obstajajo rešitve, kot je avtomobilski čistilec zraka airbubbl in-car air cleaner. Pri družbi Airlabs, ki sredstva še zbira na kickstarterju, pravijo, da gre za prvi učinkoviti avtomobilski odstranjevalec dušikovega dioksida in drugih nečistoč iz zraka, saj da odstrani več kot 95 odstotkov NO2 in drugih hlapnih organskih spojin iz zraka. Kakor pravijo pri Airlabsu, je v kabini za petino višja koncentracija NO2 kakor na ulici, kar naj bi pomenilo, da v eni uri v avtu vdihnemo toliko dušikovega dioksida kot z dvema pokajenima cigaretama. No, s pomočjo filtra trdnih delcev in ogljikovega nanofiltra v airbubblu naj bi bil ta problem rešen.

Napravico se namesti na zadnjo stran vzglavnika sprednjega sedeža, priključi v 12-voltno vtičnico in že v desetih minutah delovanja poskrbi za 90 odstotkov čistejši zrak v vozilu. Za osnovni paket na kickstarterju je treba trenutno odšteti 149 dolarjev (126 evrov), prvi kupci pa bodo čistilce prejeli maja 2018. 

 

Deli s prijatelji