NOVITETA

Z mobilnikom 
nad enačbe

Objavljeno 14. marec 2015 11.31 | Posodobljeno 14. marec 2015 11.31 | Piše: S. I.

Hrvaški programer je razvil aplikacijo za pametne telefone, s katero poskeniraš enačbo in dobiš rezultat – s podrobno razlago.

Damir Sabol s svojo matematično aplikacijo photomath. Foto: Reuters

Hrvaški računalniški strokovnjak in poslovnež Damir Sabol je sinu pomagal pri reševanju matematičnih nalog, ko se mu je porodila zanimiva ideja: »Vse to seštevanje in množenje se mi je zdelo precej duhamorno in sem pomislil, saj že imamo pametne programe, zakaj ne bi naredil takšnega, ki bi se ukvarjal z matematiko?«

In rezultat je photomath, brezplačna aplikacija za pametne telefone, s katero preprosto poskeniraš enačbo in dobiš rezultat, in to s podrobno razlago. Od predstavitve oktobra lani si jo je z appstora naložilo že več kot enajst milijonov uporabnikov Applovih iphonov in ipadov, v kratkem pa prihaja tudi različica za mobilnike in tablice z operacijskim sistemom android.

Aplikacija temelji na isti tehnologiji kot Sabolov programček za mobilno bančništvo za pametne telefone iz leta 2012, imenovan photopay, s pomočjo katerega je mogoče poskenirati položnico, program pa jo nato samodejno plača. »V bistvu želimo mobilnike naučiti, kako brati stvari iz resničnega življenja,« je Sabol povedal Reutersovi ekipi v prostorih svoje družbe Photo Pay, kjer poleg njega dela še kakšnih ducat mladih programerjev.

Photomath ima vsak mesec več uporabnikov, med katerimi so tako osnovno- in srednješolci, starši kot učitelji. »Ali bom svojim učencem dovolil uporabo te aplikacije? Vsekakor,« je na svojem spletnem blogu zapisal britanski učitelj matematike Jeff Peabody, potem ko je eden od njih v razredu predstavil hrvaško aplikacijo. »Odlična je za preverjanje, ali so pravilno rešili enačbo. Mladi bodo veliko bolj 'poslušali' elektronsko napravico kakor lastnega učitelja,« je realističen Peabody.

Damir Sabol pravi, da mu ni bilo niti za trenutek žal, da je aplikacijo v appstoru ponudil brezplačno. »Zdaj, seveda, iščemo načine, da bi bili bolj komercialni. Brez denarja je ne moremo razvijati naprej,« je dejal.

Deli s prijatelji