VDOR

Yahooju so ukradli podatke o 500 milijonih uporabnikov

Objavljeno 23. september 2016 10.33 | Posodobljeno 23. september 2016 10.33 | Piše: STA, A. L.

Razkritje vdora bo pospešilo upadanje števila naročnikov, ponujeno plačilo za prevzem v višini 4,8 milijarde dolarjev bo za Verizon zdaj kmalu previsoko.

SAN FRANCISCO – Usihajoči ameriški spletni velikan Yahoo je šele v četrtek priznal, da so mu od neimenovane države sponzorirani hekerji vdrli v sistem in pokradli podatke o 500 milijonih uporabnikov. Yahoo ni razkril, katera država naj bi bila naročnica vdora, saj to preiskuje FBI.

Do vdorov in kraje podatkov je začelo prihajati že konec leta 2014 in Yahoo je s priznanjem čakal skoraj dve leti. Varnostno ekipo pri podjetju je takrat vodil Alex Stamos, ki se je lani preselil na podobno delovno mesto pri Facebooku.

Hekerji so uporabnikom pokradli imena, naslove elektronske pošte, rojstne datume, gesla in dodatna varnostna vprašanja. To vsaj priznava Yahoo, ki zagotavlja, da so podatki o bančnih računih in kreditnih karticah ostali varni.

V času prodaje

Največji digitalni vdor v sistem ponudnika interneta doslej se je zgodil v času, ko se Yahoo prodaja telekomunikacijskemu velikanu Verizon. Razkritje vdora bo pospešilo upadanje števila naročnikov in ponujeno plačilo za prevzem v višini 4,8 milijarde dolarjev bo za Verizon kmalu previsoko.

Ameriški mediji poročajo, da se je heker z imenom Peace (mir) avgusta hvalil s posedovanjem podatkov o 200 milijonih naročnikov Yahooja in jih je ponujal v prodajo.

Deli s prijatelji