MIR

Yahoo in Facebook zakopala bojni sekiri

Objavljeno 07. julij 2012 10.26 | Posodobljeno 07. julij 2012 10.26 | Piše: D. P., STA

Dogovor je dober za obe podjetji in njune uporabnike.

Še vedno velja, da je mladoletnim pri uporabi spleta potreben starševski nadzor.

SAN FRANCISCO – Spletno podjetje Yahoo in družbeno omrežje Facebook sta v petek zakopala bojni sekiri, napovedala odstop od obojestranskih tožb zaradi kršenja patentov in sklenila dogovor o globljem oglaševalskem zavezništvu. S tem se je končal več mesecev trajajoči boj, ki ga je sprožil nekdanji glavni izvršni direktor Yahooja Scott Thompson.

Tožba na tožbo

Thomspon je marca vložil tožbo proti Facebooku zaradi kršenja patentov pri spletnem oglaševanju, nadzoru zasebnosti in družabnih omrežjih. Facebook se je pripravljal na prvo izdajo delnic v javno prodajo na borzi in se oborožil s kopico patentov ter aprila vložil podobno tožbo proti Yahooju. Facebook je od računalniškega podjetja IBM kupil 750 patentov za nerazkrito vsoto denarja in še 650 patentov od Microsofta za 550 milijonov dolarjev.

Izsiljevanje

Tožba Yahooja je naletela na hude kritike, v njej so poznavalci videli obupan poskus izsiljevanja hirajočega podjetja. Yahoo se je nato pred dvema mesecema znebil Thompsona – uradno zaradi laganja pri biografskih podatkih – in novi vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja Ross Levinsohn je začel pogajanja s Facebookom, ki so se končala z dogovorom, po katerem bo Yahoo dajal na Facebook več svojih vsebin, obe podjetji pa bosta oglaševali drugo pri drugem.

Mir pred tožbo

Dogovor je dober za obe podjetji in za njune uporabnike. Yahoo si bo povrnil nekaj prihodkov, ki jih je izgubljal v boju s konkurenco, Facebook pa bo imel mir pred tožbami v času, ko si prizadeva najti več vlagateljev po kilavi prvi javni ponudbi delnic na borzi. Uvodna cena 38 dolarjev je hitro upadla in v petek so bile delnice Facebooka vredne še vedno le 31,73 dolarja. Delnica Yahooja je bila v petek vredna 15,78 dolarja.
 

Deli s prijatelji