OGLASNO SPOROČILO

VZEMITE 50 EUR IN TRGUJTE S CENO DELNIC APPLA – najvrednejšega podjetja na svetu

Objavljeno 16. marec 2015 15.55 | Posodobljeno 17. marec 2015 18.02 | Piše: B. K.
Ključne besede: FXLider apple

Od začetka leta je cena Applove delnice zrasla za okoli 10,50 odstotka, od junija lani, ko je bila opravljena delitev delnic, do danes pa za več kot 80,60 odstotka.

FXLider je posebej za bralce Slovenskih novic zagotovil 50 evrov, namenjenih za trgovanje z delnicami Appla in drugih največjih svetovnih podjetij na svetovni borzi, edini, na kateri lahko investitorji služijo tako z rastjo kot upadom cen.

Tukaj prevzemite 50 evrov za trgovanje.

Apple v tem mesecu uradno vstopi v indeks Dow Jones, s čimer bo največje svetovno podjetje po tržni vrednosti končno postalo del najbolj znanega indeksa delnic v ZDA. Ob dolgo pričakovanem dogodku bo proizvajalec iphona zamenjal telefonsko podjetje AT & T po zapiranju trgovanja 18. marca. To je prva reorganizacija tega indeksa v zadnjih 18 mesecih. Priključitev indeksu Dow Jones je najnovejši uspeh Appla, potem ko je po uradnih podatkih zadnje četrtletje lani zaključil z rekordnim dobičkom v zgodovini podjetja. Apple je prodal 74,4 milijona aparatov iphone, predstavil novi iphone 6 in presegel napovedi ekonomistov s prodajo v višini 18 milijard dolarjev.

»Vstop Appla v Dow kaže vse večjo dominanco tehnoloških podjetij v ZDA. AT & T je bil del tega indeksa skoraj 100 let in z njegovim izstopom bo Verzion ostalo edino telekomunikacijsko podjetje v tem indeksu,« pravijo pri FXLiderju.

Apple se bo pridružil Microsoftu in Intelu, ki so člani Dowa od leta 1999, vendar pa Google kot drugo največje podjetje po vrednosti podjetij v ZDA še vedno ostaja zunaj tega indeksa. Prejšnji mesec je Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno vrednostjo več kot 700 milijard dolarjev, s trenutno vrednostjo 730 milijard dolarjev.

»Vstop Appla v Dow je bil odložen zaradi previsokih cen delnic. Sistem za ocenjevanje delnic Dow Jonesa, ki je bil zasnovan leta 1896, povezuje vpliv družbe na indeks z njenimi cenami delnic, tudi če cena delnice ne prikazuje njene skupne vrednosti. Prav ta sistem je bil glavna ovira za zgodnejši vstop Appla, vendar pa je lanska delitev delnic v razmerju 7 : 1 zmanjšala zaskrbljenost, da bi višina cene delnic, ki je bila v tem času več kot 600 dolarjev, lahko izkrivila indeks. Delitev delnic je privedla do povečanja števila delnic, ki so v obtoku, ni pa vplivala na skupno tržno vrednost podjetja. Med drugim je bil učinek te delitve tudi znižanje cen delnic v bližini povprečne ravni za Dow. Do spremembe v indeksu je prišlo po tem, ko je Visa razdelila svoje delnice v razmerju 4 : 1, s čimer je zmanjšan vpliv tehnološkega sektorja v indeksu. Vstop Appla bo nekoliko uravnotežil spremembo,« pravijo pri FXLiderju.

V svojem zadnjem nagovoru delničarjem je Tim Cook izjavil, da je v zadnjih 15 mesecih Apple kupil 26 podjetij, večinoma na podlagi ocenjenega talenta in intelektualne lastnine. Imena 17 še niso znana javnosti, saj mora biti nakup novih podjetij po Applovi politiki čim bolj tih in diskreten. Po navedbah direktorja družbe ima podjetje Apple zdaj več kot 100.000 zaposlenih. Izrazil je zadovoljstvo in optimizem za sodelovanje z IBM-om, vendar na vprašanje o morebitnem sodelovanju s Tesla Motors odgovoril, da ga ne bo in da za zdaj Apple ne namerava začeti proizvodnje lastnega vozila.

Deli s prijatelji