IZUMI

Vsak od nas je inovator

Objavljeno 11. september 2013 11.45 | Posodobljeno 06. september 2013 17.41 | Piše: Da. M.

Izumiteljstvo imam v krvi, pravi Stephen Britt.

Stephen Britt je eden od izumiteljev, ki se bodo v oddaji Make Me a Millionaire Inventor potegovali za zmago in s tem svojim nenavadnim, zabavnim in predvsem zanimivim izumom dali priložnost, da postanejo del vsakdanjega življenja vseh nas.

Britt je izumil električne pedale, ki se prilegajo na vse pedale, z njimi pa računa na kolesarje, ki si ne želijo električnega kolesa. Svoj izumiteljski kotiček ima v vrtni lopi.

Oddaja bo na sporedu od 15. septembra ob 17. uri na TV-kanalu Viasat Explorer.

Verjetno izum, ki ga boste predstavili v oddaji, ni vaš prvi. Kaj ste doslej že iznašli?

Gre za moj prvi izdelek, za katerega menim, da utegne biti marketinško uspešen. A skozi leta sem se spomnil že več sto različnih stvari. Včasih sem veliko kampiral, zato sem razmišljal o različnih zložljivih šotorih ali o kakšnih novih vzmetnicah za kampiranje. Delam veliko stvari, naredil in oblikoval sem svojo lopo. Prihajam iz družine, v kateri smo večino stvari naredili sami. Torej je verjetno to v moji krvi. Ustvarjanje in izumljanje stvari me osrečuje.

imageAli svoje izume uporabljate?

Seveda preverim moč svojih pedalov. Veliko pa delam tudi za otroke, na primer hodulje. Svoje izume skušam umestiti v življenje. Veliko kuham in preizkušam številne reči. Vsak od nas je izumitelj, a verjetno ne poskuša vsak s tem zaslužiti.

Kaj si o vašem delu menijo vaši bližnji?

Družina in prijatelji me zelo spodbujajo pri mojih idejah. Ko sem začel zmagovati na raznih izborih in nato s televizijsko oddajo, sta se njihovo zanimanje in zaupanje, da sem lahko resnični inovator, zelo povečali. Če bi me pri osmih letih vprašali, kaj si želim biti, bi rekel, da inovator. 

Radi kolesarite?

Od nekdaj – kot otrok sem s kolesom obiskoval prijatelje, v študentskih letih sem tako hodil v šolo, zdaj pa kolesarim z otroki. Kolo je res poceni in učinkovito prevozno sredstvo. Všeč mi je svoboda, ki jo ponuja. Tudi če imate le en evro v žepu, se lahko usedete na kolo in kolesarite več kilometrov ter doživite avanturo. Briljantno. 

Deli s prijatelji