TEHNOLOGIJA

Vroča in razburljiva prihodnost

Objavljeno 01. julij 2012 21.35 | Posodobljeno 01. julij 2012 21.34 | Piše: Nenad Vučič

Kar se nam je še včeraj zdelo nemogoče, je danes resničnost – kaj pa se bo na področju visoke tehnologije dogajalo čez nekaj let?

Video, glasbo, fotografije in datoteke bomo shranjevali nekje v oblaku.

Ste si pred desetletjem predstavljali vse naprave, ki jih uporabljate danes? Ste verjeli, da boste podatke prenašali brezžično in brskali po spletu na mobilnih napravah? Najverjetneje si tega takrat niste predstavljali, kakor si tudi danes ne moremo zamisliti tehnologij, ki bodo čez desetletje postale vsakdanje. Pa vendar se bomo tokrat poskušali zazreti v prihodnost.

Prihodnost bo mobilna

Že danes vse pogosteje uporabljamo pametne telefone in tablice, podatke nekateri že odlagamo v računalniški oblak, pri čemer je najboljši del to, da lahko delamo skoraj kjer koli, saj nam brezžična omrežja 3G omogočajo, da smo na internet povezani povsod. Na obzorju je že naslednik tehnologije 3G (trenutno lahko dosežemo do 22 Mb/s, meja naj bila pri 56 Mb/s), tehnologija LTE (dosegala bo lahko do 100 Mb/s), a verjemite, da se tu ne bo ustavilo. Ob tem pa še upoštevajmo, da bodo z novim internetnim pogovorom med sabo komunicirale tudi naprave, kar bo odprlo povsem nove razsežnosti uporabe, ki si jih danes težko zamislimo. Komunicirali bomo lahko kjer koli in s čimer koli. Fiksne komunikacije bodo za navadnega uporabnika zgodovina.

Kje so podatki?

Že danes uporabljamo možnost odlaganja datotek v oblak. Različne storitve – Dropbox, SkyDrive ipd. – na globalnem nivoju in v ponudbi storitev domačih operaterjev (SiOL PlaC, Amis Album idr.) so danes le začetek tega, kar bo v prihodnosti nekaj samoumevnega. Na tak način bodo naši podatki varni pred nenamernim uničenjem in dostopni od koder koli in s katere koli naprave. Potreba po pomnilniku znotraj naprav bo odveč, saj bo prenašanje nekaj podatkov TB prek brezžičnega omrežja čez desetletje že realnost. V zgodovini se bodo disketam pridružili še cedeji, devedeji, blueray in trdi diski.

Pomembne so storitve ...

Videovsebine so že danes velik del internetnega prometa, v prihodnosti pa bodo prevladovale. Videoklici, videokonference, video na zahtevo – vse to bo postalo nekaj vsakdanjega. Ogled videovsebin, vključno s TV-programi, pa bo mogoč kadar koli in kjer koli. Tako si boste lahko dnevna poročila ogledali takrat, ko boste imeli čas zanje, najljubšo serijo pa v svojem najljubšem času in okolju, ali pa kar med potjo – seveda če ne boste vozili.

... in aplikacije

Že danes se na pametnih mobilnih napravah kažejo smernice razvoja programske opreme. Čeprav imamo različne mobilne operacijske sisteme, so ključne aplikacije na voljo na vseh platformah, to pa se bo preneslo tudi v večje sisteme, ki bodo nasledili današnje prenosnike in fiksne računalnike. Danes ključne aplikacije, ki jih najdemo na skoraj vsakem računalniku, bomo najemali le po potrebi oziroma bodo dostopne za simbolične zneske. Kar pa je najpomembnejše – delovale bodo v katerem koli operacijskem sistemu in na kateri koli napravi, ki jo bomo želeli uporabljati, ne glede na logotip, ki bo na njej.

Deli s prijatelji