MOBILNO

Vikend brez polnjenja

Objavljeno 03. julij 2017 14.46 | Posodobljeno 03. julij 2017 14.48 | Piše: S. I.

LG X power 2 se ponaša z močno, kar 4500-mAh baterijo, muči pa ga predvsem preslaba ločljivost sicer velikega zaslona.

Sedmi android se lepo obnese, žal pa je naloženih preveč nepotrebnih aplikacij.

LG-jev vitki lepotec G6 je bil med zvezdniki letošnjega svetovnega mobilnega kongresa MWC 2017 v Barceloni, toda Južni Korejci so tam predstavili tudi precej zanimiv model X power 2, ki se ponaša z velikansko baterijo in nizko ceno – pri nas bo v prosti prodaji stal 249 evrov, v ponudbi operaterjev pa verjetno še nekoliko manj. To je precej privlačna cena za pametni telefon, a konkurenca v tem cenovnem razredu je precej huda, pri čemer največ zdrahe v dobrem pomenu besede delata kitajski gigant Huawei in njegova sestrska blagovna znamka Honor.
 

Plastik fantastik

Pa poglejmo. LG X power 2 je velik telefon, a ko ga primeš v roko, dobiš tisti hecni plastični občutek, ki ga niti v tem cenovnem razredu že skoraj nismo več vajeni. Nič čudnega, saj je ohišje plastično in lahko včasih celo malce poškripa. Ima razkošen 5,5-palčni zaslon, ki pa se lahko »pohvali« z ne ravno razkošno ločljivostjo 1280 krat 720 pik. Pri manjših zaslonih to še nekako gre, pri takšnem pa se že vidijo nazobčani robovi, sliki manjkajo podrobnosti in že samo črke niso več tako lepo zaobljene kot pri telefonih s polno HD-razločljivostjo. Barve delujejo nekoliko sprano, drugače pa je zaslon še kar svetel. Po drugi strani pa nižja ločljivost pomeni manjšo porabo baterije.
 

Hiperbaterija

In prav baterija je tisto, kar naj bi privabilo kupce, da se odločijo za X power 2. Njena nazivna zmogljivost je 4500 mAh, kar dejansko zadošča za ves vikend brez polnjenja. Če pa mu le zmanjka sape, telefon pozna hitro polnjenje in se do konca napolni v dobrih dveh urah, kar pomeni, da bo tudi s kratkim nekajminutnim »kriznim« polnjenjem dobil dovolj energije za več ur delovanja. V notranjosti se skriva MediaTekov procesor MT6750 z osmimi jedri, ki tiktakajo pri največ 1,5 gigaherca, sparjen pa je z dvema gigabajtoma delovnega pomnilnika, medtem ko za shrambo skrbi le 16-gigabajtni notranji pomnilnik. Še dobro, da sprejme spominske SD-kartice. Glavna kamera je povsem solidna in presenetljivo hitra, le v načinu HDR malce dlje shranjuje fotografije. Od prednje 5 MP kamere ne moreš pričakovati čudežev, ima pa zato zelo širokokotni objektiv, s katerim je enostavneje delati skupinske selfieje.

A ni vse v bateriji

LG X power 2 v praksi čisto spodobno opravlja svoje delo, le mučiti ga ne smeš, saj se stvari hitro začno zatikati, včasih se kakšna požrešnejša aplikacija ne zažene v prvem poskusu. No, za branje e-pošte, telefoniranje, komuniciranje po družabnih omrežjih in ogled kakega videa je čisto dovolj. Ima celo žiroskop, zato je primeren za aplikacije, ki uporabljajo obogateno resničnost (AR), kot je, denimo, Pokemon Go. Naš testni model je imel še staro USB micro vtičnico. Na telefon je naložen android 7.0 nugat pa tudi uporabniški vmesnik ni preveč načičkan, le preveč nepotrebnih (predvsem operaterjevih) aplikacij, ki le zasedajo prostor, je naloženih nanj. Skratka, LG X power 2 je zanimiv za tiste, ki potrebujejo predvsem telefon z vzdržljivo baterijo, drugi pa bodo raje posegli po konkurenci, ki za podoben denar ponuja precej lepši dizajn in večje zmogljivosti.

Deli s prijatelji