DOMAČA PAMET

VIDEO: Študentski helikopter razume slovensko

Objavljeno 30. avgust 2013 18.01 | Posodobljeno 30. avgust 2013 18.01 | Piše: E. N.

Slovenski mladi ljubitelji novih tehnologij so izdelali računalniški program za glasovno upravljanje t. i. kvadrokopterja. Ta zdaj razume slovensko!

Brihtne mlade glave so na taboru inovativnih tehnologij pokazale, kaj znajo in zmorejo. Šolarji višjih razredov devetletke in nižjih letnikov srednje šole so v partnerstvu z Zvezo za tehnično kulturo na Fakulteti za elektrotehniko v roke vzeli robote in jim preprogramirali elektronsko pamet.

Eksperiment: kako helikopter naučiti slovenščino?

Iz navadnega kvadrokopterja (to je helikopter s štirimi rotorji) je pod spretnimi rokami šolarjev in ob mentorstvu profesorjev omenjene fakultete nastala naprava, ki se je bi sramovali niti v velikih razvojnih laboratorijih, ki obračajo na milijone vsako leto. Gre za letečo napravo, ki po 'obdelavi' razume slovenski jezik, upravljati pa jo je mogoče tudi s sledenjem rdeči piki.

Zanimalo nas je, kako zadeva deluje, zato so šolarji posebej za Slovenske novice posneli kratek videoposnetek delovanja kvadrokopterja.

Ustvarjalnost vedoželjnih učencev seveda ni sama sebi namen: tisti, uživajoči v podvigih, ki so jih na poletnem taboru opravljali, si že v rosnih šolskih letih tlakujejo karierno pot. Na njih bo slonela prihodnost slovenskega gospodarskega in tehnološkega razvoja. Ta ima tudi ekološko noto. Udeleženci delavnice Sonce, ujeto v mobilni telefon so tabor končali bogatejši za lastnoročno izdelani polnilnik za mobilni telefon na sončno energijo in domačo vetrno elektrarno, ki bo napajala namizno LED-svetilko.

Deli s prijatelji