NADPOVPREČNO POTRESNO

VIDEO: Ste čutili potres? Znanstveniki so pri nas zabeležili dva

Objavljeno 04. maj 2014 16.02 | Posodobljeno 04. maj 2014 16.56 | Piše: K. K.

Letošnji april je bil rekorden po številu seizmoloških dogodkov.

Pregled vseh potresov, ki so letos od 1. januarja do konca aprila zatresli svet.

Na youtubu se je konec aprila pojavila seizmološka karta Pacifiškega centra za opozarjanje pred cunamiji, prikazuje pa vse letošnje potrese, ki so svet stresli med 1. januarjem in 30. aprilom letos.

Na zemljevidu dvakrat zasveti tudi Slovenija, in sicer marca, ko se je tresel južni del države, nato pa še enkrat konec aprila. Fantastično animacijo si je vredno ogledati.

Svet v povprečju potres z magnitudo 6,5 ali močnejši zadene enkrat ali dvakrat na mesec. Kot kaže video, je bilo v letošnjem aprilu število seizmoloških dogodkov nadpovprečno veliko. Potresi se dogajajo vsak dan, manj močni pa stresejo Zemljo vsaj enkrat na dve uri.

Po podatkih Pacifiškega centra za opozarjanje pred cunamiji se je aprila letos zgodilo kar 13 velikih potresov. Kar pet od njih jih je streslo z magnitudo najmanj 7,8, po vseh pa je bilo izdano opozorilo pred nevarnostjo cunamija.

Zemlja se zdi mirna vse do 1. aprila, ko je sever Čila stresel potres z magnitudo 8,2. Zemlja se je tresla še naprej in močno stresla Salomonove otoke v Tihem oceanu.

 

Deli s prijatelji