LEGO MASTERS

VIDEO: Roboti iz legokock so se spopadli na turnirju

Objavljeno 17. maj 2013 18.20 | Posodobljeno 17. maj 2013 18.15 | Piše: E. N.

Pametne glave slovenskih študentov elektrotehnike na ljubljanski univerzi so se staknile in pripravile nenavadno športno tekmovanje. Mišic niso naprezali mladeniči in mladenke, ampak roboti.

Študenti so se v sklopu dnevov avtomatike in pod okriljem projekta Lego Masters pomerili v izdelavi mobilnega robota in kreiranju njegove inteligence. Tak robot lahko samostojno deluje in izvede predvideno nalogo. Robote so naredili iz dobro poznanih legokock, nadgrajenih s t. i. kompleti mindstorm.

Fakulteta za elektrotehniko je turnir Lego Masters gostila prvič, so pa podobna tekmovanja v tujini postala že stalnica. Pomerilo se je 16 študentskih ekip s skupno 36 tekmovalci vseh letnikov študija.

Cilj turnirja je usmerjen v čim hitrejše opravljanje naloge, ki je bila izbrana za letošnje tekmovanje. Od sistemov ta zahteva, da poiščejo začetne položaje štirih barvnih objektov, jih dvignejo, prenesejo do končnih položajev in razvrstijo po ujemajočih se barvah. Po razvrstitvi objektov se mora robot zapeljati do ciljne cone, s čimer zaključi poskus.

Za namen opravljanja naloge so sistemi opremljeni s tremi motorji in številnimi senzorji (svetlobni, barvni, dotik, ultrazvok, žiroskop), ki robotu omogočajo lokalizacijo v poligonu in ustrezno manevriranje. Zasnova konstrukcije robota in sestava algoritma vodenja oz. inteligenca je prepuščena vsaki ekipi.

 

VIDEO: Oglejte si priprave ene od tekmovalnih ekip

Deli s prijatelji