TEHNOLOGIJA

VIDEO: Pod kožo jim vgrajujejo čipe

Objavljeno 30. januar 2015 20.25 | Posodobljeno 30. januar 2015 20.25 | Piše: T. L.

Na Švedskem so približno 700 zaposlenim ponudili, da jim pod kožo vgradijo posebne čipe, ki bi nadomestili identifikacijske kartice.

V Epicentru, enem od visoko tehnoloških razvitih švedskih podjetij, so približno 700 zaposlenim ponudili, da jim pod kožo vgradijo posebne čipe, ki bi nadomestili identifikacijske kartice. RFID-čipi (radio-frequency identification) so veliki kot riževo zrno in se vstavljajo pod kožo na roki. Z njimi je mogoče odpirati vrata, omogočajo dostop do fotokopirnega stroja in podobno.

Eden od tistih, ki je pristal, da bo preizkusil čip, je tudi novinar britanske televizije BBC Rory Cellan-Jones: trenutek, ko je čip zdrsnil pod kožo, je opisal kot trenutno bolečino, ki da ni hujša od vboda injekcijske igle.  

Čipi bi lahko v prihodnje postali pripomoček, s katerimi bi ljudje lahko plačevali hrano, menjali gesla in osebne številke na službenih računalnikih. Mogoče jih je programirati, da komunicirajo z aplikacijami na pametnih telefonih.

Hannes Sjoblad iz Swedish Biohacking Group, podjetja, ki izdeluje mikročipe, je izrazil upanje, da bodo ljudje prepoznali prednosti tovrstne tehnologije v vsakdanjem življenju. »Želimo razumeti to tehnologijo, preden bodo do nas prišle vlade in velike korporacije z zahtevo, da si morajo vsi vgraditi čip, denimo čip za plačevanje davkov, Googlov ali Facebookov čip.

Vse pisarne v Epicentrovi zgradbi bodo opremljene z Microsoftovo tehnologijo, ki bo prek priključenih naprav in senzorjev vodstvo obveščala o tem, kdaj je treba zaliti cvetje, izprazniti sobo za sestanke in podobno.

Deli s prijatelji