TEHNOLOGIJA

Video ni ubil radia

Objavljeno 17. februar 2013 10.44 | Posodobljeno 17. februar 2013 10.45 | Piše: Nenad Vučić

Danes je število radijskih programov, ki jih lahko poslušamo prek spleta, nemogoče prešteti.

Se spomnite hita skupine Buggles iz leta 1979 – Video Killed the Radio Star? Takrat pričakovani zaton radijskih postaj se seveda ni zgodil – radio je danes mogoče poslušati celo na spletu. Ali ga poslušate tudi vi?

Internetni radio

Ne le da je radio preživel več kakor tri desetletja od tistega časa, ampak se je tudi razvil do te stopnje, da so nam ob številnih lokalnih radijskih postajah na voljo tudi različne globalne. To seveda omogoča splet, ki je svet skrčil in iz njega naredil globalno vas. Danes je število programov, ki jih lahko poslušate prek spleta, nemogoče prešteti, saj prihajajo vedno novi kanali, tako da se za vsak okus najde nekaj, tudi če radi poslušate hindujsko ali japonsko tradicionalno glasbo.

Ne le na računalniku

Internetni radio in računalnik sta seveda prva izbira za poslušanje. Na spletu je precej naslovov, ki vam omogočajo najti internetno radijsko postajo, tudi na spletnih straneh naših radijskih postaj so povezave za poslušanje njihovega programa prek interneta. Drugo rešitev ponujajo ponudniki digitalne televizije. Marsikdo je že opazil, da so ob 
TV-programih na koncu sheme tudi digitalne radijske postaje. Število teh je sicer omejeno, a skoraj vsak lahko najde kaj primernega zase.

Tudi na mobilnem 
telefonu in tablici

Pred časom so mobilni telefoni dobili vgrajene radijske sprejemnike. Sicer se z njimi ne morejo pohvaliti vsi pametni telefoni, a tudi za te obstaja rešitev, seveda če imajo možnost dostopa do interneta. Nanje lahko namestite različne aplikacije, imenovane internet radio, ena bolj priljubljenih za vse platforme je Tune In Radio.

Predvajalnik v sobi

A tudi vsi, ki niste ljubitelji brskanja po spletu prek telefona ali računalnika, ne boste prikrajšani. No, povsem brez interneta seveda ne bo šlo, saj je treba tovrstne radijske predvajalnike priklopiti na spletno povezavo. Ena takih naprav je tudi Logitechov Smart Radio. Opremljen z baterijami vam omogoča poslušanje internetnega radia v poljubnem prostoru, tudi na dvorišču hiše. Z dostopom do aplikacije Tune In in številnih drugih pa je izbira radijskih postaj zelo pestra. 

Deli s prijatelji