NAPREDEK

VIDEO: Helikopter na misli

Objavljeno 07. junij 2013 09.52 | Posodobljeno 07. junij 2013 09.54 | Piše: A. P.

Z mislimi so prek računalnika upravljali leteči helikopter.

MINNEAPOLIS – Znanstveniki iz ZDA so navdušeni nad uspehom ekipe z univerze v Minnesoti, ki je nedavno uspešno usmerjala leteči helikopter skozi plastične obroče. Gre za zelo natančno in zapleteno opravilo, ki so ga posamezniki upravljali brez daljincev. Helikopter so vodili zgolj z uporabo svojih misli. Po trditvah vodje projekta profesorja Bin Heja je to bilo prvič, da je lahko človek nadzoroval letečega robota zgolj s svojim umom. Skupno je pet ljudi uspešno nadzorovalo helikopter s štirimi propelerji, ki mu pravijo kvadkopter (quadcopter). »Naš naslednji cilj je nadzorovati robotsko roko s pomočjo neinvazivnega skeniranja možganskih signalov. To bi nas lahko privedlo do uporabe vmesnika za komuniciranje med možgani in računalnikom, ki bi lahko pomagal invalidom,« je prepričan profesor He.

Znanstveniki so testne osebe najprej namestili v sobo z zaslonom, na katerem so se predvajale podobe kamere, ki je bila nameščena na helikopter. Tako so lahko videli, v kateri smeri leti. Možganske signale so odčitavali z EEG in podatke pošiljali helikopterju, ki je v skladu z možganskimi signali letel. Testne osebe so si morale le predstavljati, da uporabljajo roke za pilotiranje. Ko so pomislili na desno roko, je helikopter zavil na desno, ko so pomislili na levo, pa na levo. Za vsakega posameznika so ga morali posebej umeriti. »Tovrstni stiki med možgani in strojem bi lahko vodili tudi do povrnitve sluha, vida in giba.«

Če bi strokovnjakom uspelo sestaviti delujoči vmesnik med možgani in računalnikom, bi to pomenilo velikanski skok v razvoju človeštva. Seveda bi v prvi vrsti pridobili ljudje, ki trpijo za telesnimi okvarami, istočasno pa bi lahko tovrstni vmesniki nepredstavljivo povečali naše sposobnosti razmišljanja in pomnjenja. To bi verjetno tudi pomenilo konec učenja na pamet.

Deli s prijatelji