TELEFON

Veliki varčnež

Objavljeno 22. avgust 2016 11.21 | Posodobljeno 22. avgust 2016 11.20 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: Galaxy J7

Galaxy J7 sicer spada v nižji cenovni razred Samsungovih pametnih telefonov, a je kljub temu precej zmogljiv, predvsem pa ima živobarven 5,5-palčni zaslon in za takšen mobilnik zelo trpežno baterijo.

Skladnost lepega videza in uporabnosti. Foto Dejan Javornik

Pa smo prišli do prvega Samsunga. Južnokorejski velikan, ki proda četrtino vseh pametnih telefonov na svetu, ima tako širok spekter ponudbe, da je včasih že kar težko ugotoviti, katerega izbrati: v segmentu pametnih telefonov ima trenutno na voljo kar 30 različnih (lanskih in letošnjih) modelov. No, ampak poglejmo tiste taboljše pametne telefone s skupnim imenom galaxy, ki so razdeljeni v tri razrede: S, A in J. S je najzmogljivejši in najdražji, A je srednji razred, v razredu J pa so cenovno ugodni, a še vedno zmogljivi telefoni. In med njimi je najmočnejši galaxy J7, ki smo ga dobili v test.

Samsung v razredu J ostaja pri zamenljivi bateriji, česar bodo veseli predvsem popotniki. Baterija ima kapaciteto 3300 mAh, kar se v navezi z zaslonom z manjšo ločljivostjo in varčnim procesorjem izkaže za zmagovito kombinacijo. Kljub vklopljenemu wi-fiju in prenosu mobilnih podatkov je telefon z enim polnjenjem preživel skoraj dva dneva, pri čemer so se prvi dan nenehno nalagale in poganjale raznorazne aplikacije. Malce nenavadna je izbira mikro SIM-kartice namesto zdaj že vseprisotne nano, a to se da rešiti z adapterjem. Za napravo je treba v prosti prodaji odšteti okoli tri stotake, če pa se za dve leti vežemo pri katerem od operaterjev mobilne telefonije, cena pade na kakšnih dvesto evrov, v skrajnem primeru tudi pod stotaka. Čeprav so sprva napovedovali, da bo galaxy J7 za leto 2016 imel zaslon z ločljivostjo 1920 krat 1080 pik, je za zahodni trg ostal pri 1280 krat 720 pikah. A kljub velikanskemu petinpolpalčnemu zaslonu se povprečen uporabnik niti ne bo pritoževal zaradi oglatih sličic. Samsungov amoled zaslon poskrbi, da je slika jasna, ostra in svetla. Morda jo barvno potegne malce bolj na rdeče, kar pa pride do izraza le pri nekaterih igricah. Edina pomanjkljivost je ta, da naprava nima senzorja za samodejno prilagajanje jakosti svetlobe, a nekje je bilo treba varčevati. Po drugi strani pa ima v androidnem potegljivem zgornjem meniju možnost vklopa dnevnega načina, pri katerem za 15 minut ali do ročnega izklopa zaslon sveti še močneje, da se z njega lahko bere tudi pri močnejši dnevni svetlobi. Delo z J7 je gladko, vse aplikacije na operacijskem sistemu android 6 marshmallow in uporabniškem vmesniku touchwiz tečejo hitro in brez zatikanja. Opremljen je z dvema GB delovnega in 16 GB notranjega pomnilnika, ki pa se ga da krepko razširiti s SD-kartico. Glavna kamera s 13 megapiksli zajema spodobne fotografije in videoposnetke v HD-ločljivosti, kakšnih čudežev v temnih prostorih pa seveda ni mogoče pričakovati. Dobro se obnese tudi prednja kamera, ki dela prav dobre selfieje pa še bliskavico ima. Naleteli pa smo na eno pomanjkljivost, ki je med lovljenjem pokemonov po navidezno-resničnem svetu še kako pomembna: ko naletimo na zverco in igra preklopi v AR-način (obogatena resničnost), na zaslonu vidimo, kaj snema kamera, pokemončka pa ne! J7 namreč nima vdelanega žiroskopa, brez katerega igra ne ve, v katero smer je obrnjena kamera. No, pokemone je seveda mogoče loviti v neobogatenem načinu.

Deli s prijatelji