ZNANOST

V puščavi našli vesoljskega velikana

Objavljeno 07. april 2016 19.41 | Posodobljeno 07. april 2016 19.42 | Piše: STA, Mo. S.

Supermasivne črne luknje imajo lahko maso od milijona do nekaj milijard naših Sonc.

Pred velikim pokom je bilo vesolje silno vroča in zgoščena žoga.

LJUBLJANA – Ameriški astronomi z univerze v Berkeleyju so v pustem in povsem nepričakovanem delu vesolja naleteli na ogromno črno luknjo, kar kaže na to, da so ti galaktični velikani pogostejši, kot so menili doslej, navaja študija, objavljena v reviji Nature.

Gre za vesoljskega velikana, ki naj bi imel za okoli 17 milijardkrat večjo maso od Sonca, našli pa so ga v relativni puščavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je najdba tako velike črne luknje v gostejšem delu galaksije, kjer je več zvezd, povsem pričakovana, nekako kot da naletiš na nebotičnik na Manhattnu, pa je to manj verjetno v manj gostih delih vesolja, so pojasnili na univerzi v Berkeleyju. Poleg tega so velike galaksije z veliko zvezdami, kjer so raziskovalci prej našli velike črne luknje, zelo redke. Pogostejše so manjše galaksije, kot NGC 1600, v kateri so zdaj odkrili omenjeno supermasivno črno luknjo.

Zakaj je črna?

Supermasivne črne luknje imajo lahko maso od milijona do nekaj milijard naših Sonc. Manjše, bolj običajne črne luknje pa imajo maso za okoli nekaj deset ali sto Sonc.

Črna luknja je v astrofiziki teoretična zgostitev mase, katere težnostno polje je tolikšno, da ubežna hitrost presega hitrost svetlobe. Zato pridevnik »črna«, saj nič, niti svetloba, ne more uiti njeni težnosti.

Deli s prijatelji