NOVI ZAKON

Upravljanje piškotkov tudi na našem portalu

Objavljeno 13. junij 2013 18.30 | Posodobljeno 14. junij 2013 12.35 | Piše: Robert Schmitzer
Ključne besede: piškotki

Sredi junija se je izteklo prehodno obdobje, v katerem moramo upravljavci spletnih strani uporabnikom ponuditi nadzor nad piškotki. Če nimate pojma, za kaj gre, berite dalje, saj je vaša odločitev pomembna.

Recepti za florentince imajo med sestavinami tudi oreščke.

Slovenski poslanci so konec lanskega leta sprejeli novi zakon o elektronskih komunikacijah, ki tudi v Sloveniji uvaja nadzor nad piškotki. Tega si niso izmislili sami, ampak gre za direktivo EU.

Uporabniki domačih spletnih strani, tudi portala, ki ga pravkar berete, po novem odločate, ali želite sprejeti majhne datoteke, poimenovane piškotki (angleško cookies), ki hranijo anonimne informacije o vašem obisku posamezne spletne strani in nastavitvah, ki ste jih izbrali.

Od kod še piškotki, ko pa imamo dovolj drugih skrbi?

Piškotki niso nič novega – do zdaj so vam veselo priskočili na pomoč, ko ste obiskovali spletne strani.

Zaradi njih se vam, denimo, ni bilo treba vedno znova vpisovati v e-pošto, vremenske strani so si zapomnile vaš domači kraj, nam, upravljavcem strani, pa so omogočile spremljanje statistik, denimo tega, koliko obiskovalcev prebere posamezni članek.

Vendar pa so evropski birokrati odločili, da morate vedeti, katere piškotke uporabljate. Prav tako pa morate imeti po ukazu iz Bruslja možnost upravljanja piškotkov. Roko na srce, to ste lahko počeli že do zdaj (vsak spletni brskalnik ponuja nadzor nad piškotki), vendar se nas večina ni ukvarjala z reševanjem problema, ki ga v resnici nikoli ni bilo.

Slovenske novice spoštujejo zakonodajo

Odslej vas ob obisku spletne strani Slovenskenovice.si pričaka vprašanje, ali lahko še naprej uporabljamo piškotke. Vabimo vas, da to potrdite. Imeli pa boste izbiro – in soglasja morda tudi ne boste želeli dati. 

image

 

Ker se zavedamo, da nekateri uporabniki soglasja ne bodo dali zaradi nepoznavanja problematike ali pa iz strahu pred neznanim, odgovarjamo na nekaj najpogostejših napačnih predstav:

1.  »Če ne bom dal soglasja k piškotkom, ne bom videl reklam!«

NAPAČNO: Dovoljenje rabe piškotkov z oglaševanjem ni povezano. Je pa res, da oglasne mreže uporabljajo piškotke za merjenje učinkovitosti oglasov. Če piškotkov ne boste potrdili, bo lahko učinek prav nasproten od pričakovanega: videli boste VEČ oglasov. Oglasne pasice imajo po navadi namreč nastavljeno omejevanje števila prikazov posameznemu uporabniku. Ker vas zaradi neuporabe piškotkov ne bomo zaznali na portalu in ne bomo vedeli, da ste posamezni oglas že videli, se bo štelo, kot da vsak oglas vidite prvič.

2. »Če ne bom dal soglasja k piškotkom, bom anonimen in mi Sova, NPU, vlada Alenke Bratušek, Cia, Udba ... (vstavite teorijo zarote po želji) ... ne bodo mogli slediti!« 

NAPAČNO: Identifikacija uporabnikov poteka prek IP-številke, ki vam jo – hočeš nočeš – dodeli vaš ponudnik dostopa do spleta. Predstava, da je kdor koli lahko danes na spletu popolnoma anonimen, je utvara. Dejstvo je, ali boste piškotke dovolili ali ne, to vaše ravni zasebnosti ne bo spremenilo.

Piškotki ne hranijo ne vašega imena, ne telefonske številke, ne e-naslova, ne katerega koli drugega osebnega podatka. Primer vsebine piškotka je: hFElqwW SYNLqk3K cxRqqWvs 6vM5FH5Fn. Te številke in znaki nikomur ne pomenijo nič, računalniški sistem pa tako, recimo, ve, da na googlu želite slovenski iskalnik in ne, denimo, malezijskega. 

3. »Če ne bom dal soglasja k piškotkom, bo moje brskanje hitrejše, uporabniška izkušnja pa boljša!«

NAPAČNO: Ravno nasprotno bo. Sistemi za predpomnjenje, ki skrbijo za hitro delovanje strani, se zanašajo na delovanje piškotkov. Če teh ne boste dovolili, bo stran delovala počasneje, kakšna od njenih funkcionalnosti pa sploh ne bo na voljo. Vaša uporabniška izkušnja bo zato okrnjena.

4. »V Veliki Britaniji imajo uredbo v piškotkih v veljavi že nekaj časa, pa mi tam nobena stran ne teži zanje. Dobim zgolj obvestilo, da jih uporabljajo. Zakaj ste pri vas bolj papeški od papeža?«

IMATE PRAV: Evropska uredba je načelno enaka za vse članice EU, vendar smo se Slovenci odločili, da znamo stvari delati bolje in učinkoviteje od, denimo, Britancev. 

 

imageParadoks zavrnitve piškotov: kako naj vašo željo shranimo?

Če vas z argumenti, zakaj se piškotke izplača potrditi, nismo prepričali, smo vas dolžni opozoriti na scenarij, ki je vreden butalske velepameti, na katero bruseljski evrokrati očitno niso pomislili.

Če boste zavrnili uporabo piškotov, si te vaše želje ne bomo mogli shraniti in je upoštevati ob vaših prihodnjih obiskih na našem portalu. Tovrstne nastavitve in želje uporabnikov se namreč shranjujejo v – kako ironično! – piškotke, drugače ne gre.

Ker nam boste uporabo piškotkov prepovedali, boste zato vprašanje, ali želite uporabljati piškotke, dobivali vedno znova in znova, saj ne bomo mogli vedeti, da ste nanj v preteklosti že odgovorili.

Deli s prijatelji