MAJHNI TRIKI

Tudi ios je prilagodljiv

Objavljeno 16. april 2017 09.00 | Posodobljeno 16. april 2017 09.03 | Piše: Staš Ivanc

Applov mobilni operacijski sistem je bolj zaprt od Googlovega androida, a to še ne pomeni, da se ga ne da fino nastavljati.

Poleg nočnega načina, ki ublaži modre odtenke, nas ios 10 tudi opozarja, kdaj naj gremo spat.

Prejšnji teden smo na teh straneh pisali o selitvi z iphona na novi galaxy S8, a to še ne pomeni, da iphone in njegov operacijski sistem ios nista odlična. Morda se ios komu zdi preveč zaprt, a hkrati je tako dovršen in preprost za uporabo, da ga marsikdo ne bi nikoli zamenjal za android, ki ima tudi svoje hibe. Poleg tega se zaradi Applovega precej strogega nadzora nad tem, kaj pride v njegovo spletno trgovino app store, lahko zaneseš, da bo vsaka aplikacija v resnici tudi delovala na iphonu, in to celo za nekaj generacij nazaj. Apple je nedavno objavil obsežno nadgradnjo operacijskega sistema ios, ki zdaj nosi številko 10.3 in ki prinaša nekaj zanimivih novosti. No, slovensko še vedno ne zna.

Vpogled v lastni profil

Ios 10.3 v nastavitvah prinaša novo profilno sekcijo, v kateri so združeni vsi podatki uporabnika telefona. Od tod je zdaj bolj preprosto dostopati do nastavitev iclouda, itunesov, app stora in family sharinga, vidimo pa tudi vse naprave, ki so povezane z našim Applovim računom. Če znotraj profila tapnemo na icloud, vidimo tudi grafični prikaz, kaj imamo shranjeno v oblaku, in če tapnemo na grafek, pridemo do seznama vseh aplikacij, ki se sinhronizirajo v oblak.

Čeprav uporabniki iphonov v velikem delu za navigacijo uporabljajo Googlove zemljevide, pa niti Apple maps niso za odmet. Na spodnjem desnem robu zemljevida je zdaj ikonica, ki prikazuje lokalno vreme. Imetniki iphonov 6S in 7, ki poznajo 3D-touch, lahko z močnejšim pritiskom pridejo do menijčka s podrobnejšo vremensko napovedjo, če pa pritiskajo še malo dlje, pridejo v Applovo vremensko aplikacijo.

Pregled in 
prilagajanje aplikacij

Z iosom 10.3 je poenostavljen tudi pregled zastarelih aplikacij. V Settings tapnemo na General, About, in če je pri oznaki Applications simbol >, to pomeni, da imamo na telefonu aplikacijo, ki je zastarela in ki ne bo delovala z novim operacijskim sistemom. Od tod je nato zelo preprosto pogledati, katere aplikacije so to in kaj storiti z njimi. Če aplikacije redno posodabljamo, tega pač ne bomo videli.

Apple slovi po strogem nadzoru nad iosom, pri čemer ne dovoljuje prilagajanja, kar marsikoga moti, a na ta način zagotavlja, da bo vse skupaj tekoče delovalo. Toda v najnovejši različici iosa je uporabnikom dana možnost omejenega prilagajanja vsaj določenih ikon. No, pravzaprav je to mogoče le pri dveh, in sicer pri aplikacijah za ameriško bejzbolsko in hokejsko ligo, kjer lahko uporabnik izbere ikonico z logotipom svojega moštva.

Domači gumb in zaslon

Lastnikom iphonov 7 ni več treba pritiskati domačega gumba, da bi preverili, kaj piše na (zaklenjenem) zaslonu, dovolj je, če telefon dvignejo. Kogar to moti, lahko to funkcijo izklopi v Settings, Display & Brightness, kjer premakne navidezno stikalo pri funkciji Raise to Wake. Iphone lahko na zaklenjenem zaslonu pokaže veliko informacij, kar je priročno za hiter pregled obvestil, sporočil in drugega. Če pa nam to ni všeč, lahko izključimo možnost dostopa do določenih stvari na zaklenjenem zaslonu v nastavitvah: Settings in Toucht ID & Passcode, kjer podrsamo do spodnjega dela zaslona.

Iphone 7 je prinesel še eno novost, ki pa vsem ni bila všeč: ios 10 je odpravil poteg za odklepanje telefona in namesto tega uvedel pritisk na domači gumb, pri iphonu 7 pa je za odklep telefona dovolj le dotik gumba oziroma čitalnika prstnih odtisov. Komur je bolj všeč konkreten pritisk na domači gumb, lahko v Settings, General, Accessibility, Home Button izklopi ali vklopi možnost Rest Finger to Open. Če gremo dva koraka nazaj, lahko določimo tudi jakost tresenja domačega gumba, ki simulira pritisk (Settings, General, Home Button), in sicer od 1 do 3 oziroma od nežnega do močnega.

Skriti zaslon 
in sporočila

Uporabniki iphonov smo že vajeni, da s potegom od spodnjega roba zaslona navzgor prikličemo nadzorni center (Control Center), kjer lahko na hitro vklapljamo/izklapljamo letalski način, wifi, bluetooth, svetilko in še kaj, če pa ga podrsamo v levo, se nam prikaže »skriti« zaslon za predvajanje glasbe.

Aplikacija za sms-sporočila (Messages) je bila z ios 10 deležna konkretne prenove: od lanske jeseni lahko sms-sporočilom dodajamo nalepke, animirane sličice pa tudi posebne učinke. Ko napišemo sporočilo, pritisnemo in držimo puščico za pošiljanje, da se nam pokaže seznam, kjer lahko izberemo enega od štirih načinov prikazovanja oblačkov s sporočilom in enega od sedmih posebnih učinkov (balončki, srčki itd.).

Kamera

Kamera se na iphonih samodejno prižge v standardnem načinu. Če želimo, da si telefon zapomni, v kakšnem načinu smo nazadnje snemali, to lahko storimo od iosa 10.2 naprej. Gremo v Settings, Photos & Camera, Preserve Settings, kjer izberemo, kaj naj si iphone zapomni: način snemanja, vrsto filtra in način Live Photos, pri katerem kamera polega fotografije naredi še mini videoposnetek. Pri iphonu 7 plus, ki se postavlja z dvema glavnima kamerama, si lahko izberemo tudi možnost t. i. zaklepa kamere, s čimer se izognemo samodejnemu preklapljanju med kamerama, kar se med snemanjem videa pozna kot tresljaj ali kratka prekinitev. V Settings, Photos & Camera, Record Video tako vklopimo možnost Lock Camera Lens.

Za boljši spanec

Že ios 9.3 je na iphone s 64-bitnimi procesorji (od 5s naprej) prinesel nočni način, ki z zaslona odstrani modri del barvnega spektra in poudari tople barve, s čimer naj bi lažje zaspali. Vklopimo ali izklopimo ga lahko v nadzornem centru, medtem ko v Settings, Display & Brightness, Night Shift izberemo, od kdaj do kdaj naj nočni način traja, določimo pa lahko tudi raven toplih barv.

Ios 10 je prinesel še alarm, ki nas opozarja, kdaj naj gremo spat. V nadzornem centru tapnemo na ikonico Timer in nato Bedtime: vnesemo čas budilke, količino spanja, koliko časa prej naj nas telefon opozori, da bo treba spat, in katero melodijo bi radi slišali zjutraj. Pa lahko noč! 

Deli s prijatelji