GOVOREČI TOM

Tri milijarde sledilcev, 800 milijonov prihodka

Objavljeno 19. april 2016 13.26 | Posodobljeno 19. april 2016 13.26 | Piše: Ajda Janovsky
Ključne besede: Govoreči Tom

Govoreči Tom, ki sta ga ustvarila Slovenca Iza in Samo Login, je trenutno eden najbolj priljubljenih mačkov na svetu.

Zmagoslavni Tom se hihita, prede in ponavlja besede. Foto: Press Release

LJUBLJANA – Obeski za ključe, plišaste igrače, oblačila, obutev in zvezki, predvsem pa mobilne aplikacije, aplikacije za videosporočanje, ki jih namestite na facebook, in virtualne igrice – čeprav ima skupaj s prijatelji že tri milijarde sledilcev, se zdi, da se je njegov zmagoslavni pohod šele začel. V štirih letih se je zgovorni mačkon iz aplikacije razvil v globalno blagovno znamko, ki je svojima stvariteljema, zakoncema Izi in Samu Login, po oceni pripravljalcev razvpite Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev lani prinesla okoli 855 milijonov evrov – a to je najverjetneje le delna številka, saj vanjo niso vključeni podatki o prihodku podružnic in pisarn v tujini, tudi na Cipru.

Tom je napol Ukrajinec

Simpatični mačkon se je pravzaprav rodil v Ukrajini, v risarski delavnici ilustratorja Andreja Kravčenka. Podjetje Ekipa7, katerega gonilna kreativna sila je bil Samo Login, pred letom 2010 znan predvsem kot eden naših internetnih pionirjev, ustvarjalcev Telekomovega iskalnika najdi.si, ga je od umetnika odkupilo za pičlih 60 dolarjev (55 evrov), hkrati z njim pa še dva druga 3D-risana junaka. To je bil uspešen konec temeljitega iskanja – preden so naleteli na spletno trgovino neimenovanega risarja, so proučili na tisoče drugih podob. 
Julija 2010 je do tedaj neznano slovensko podjetje brez omembe vrednih prihodkov poslalo na trg Govorečega Toma, danes le enega iz serije njihovih virtualnih živalskih prijateljev. Neizmerno navdušenje, s katerim so uporabniki sprejeli mačkona, njegova najbolj šarmantna lastnost je najbrž ponavljanje besed uporabnika aplikacije, jih je osupnila. Iza Login je leta 2014, ko je aplikacija že dosegla dve milijardi prenosov, na forumu IBM v Portorožu dejala, da je hvaležna prav vsakemu uporabniku. Mimogrede, avtorja podobe danes slavnega mačka je garažno podjetje Ekipa7, ki se je leta 2011 preimenovalo v Outfit7, zaposlilo.

Tomova mama in oče

Če je zunanjost Govorečega Toma delo ukrajinskega umetnika, je njegovo bistvo, če lahko tako rečemo, njegovo virtualno dušo, ustvaril Samo Login. »Toma si je sicer izmislil Samo, a ker sem njegova žena, se mi morda res lahko reče, da sem Tomova mama, in ja, zame je mačkon živ,« je v enem redkih pogovorov z novinarji razkrila Iza Login. 
Zakonca, oba računalničarja, sta prvo aplikacijo za otroke naredila že leta 1996. Zaradi službe v multinacionalki, ki jo je dobila, sta z možem ustvarjanje začasno opustila in se ga nato čez leta, opremljena z novim znanjem in zagonom, znova lotila. Tako rekoč v garaži sta ustvarila ikono sodobne pop kulture, ki jih med drugim vabijo na velikonočne zabave v Beli hiši – Govoreči Ben in Govoreči Tom sta bila povabljena na znamenito iskanje velikonočnih jajc kar dve leti zapovrstjo! 
Govoreči junaki imajo danes svoje profile na facebooku, svoj kanal na youtubu, kjer se vrti njihova risana serija (scenarije zanjo piše z emmyjem nagrajeni Tom Martin, glas je seriji posodil igralec Colin Hanks), ter posnetki pesmi, napisanih prav zanje. Pojavili so se v kultni televizijski seriji Moderna družina ter v Hollywoodu nastopali pred živo publiko.

Zaljubljen, zasanjan, zaskrbljen

In kaj dela Govorečega Toma tako zelo všečnega, da je obnorel uporabnike po vsem svetu? Jim godi, da ga morajo, tako kot pravega ljubljenčka ali kot nekoč tamagočija, hraniti, umivati, oblačiti in celo zabavati ter voditi na stranišče? Uživajo v služenju denarja, s katerim mu lahko kupujejo z vsako stopnjo več različnih reči, hrane, pohištva, oblek, ali jih ne glede na denar zabava igranje igric, s katerimi kujejo virtualni dobiček?

Zagotovo je velik del Tomovega šarma komunikacija z uporabnikom, ne le s ponavljanjem njegovih besed, ampak s čustvenimi odzivi na njegovo ravnanje. Govoreči Tom je lahko vesel in žalosten, navihan in nagajiv. Če ga pobožamo po glavi, zaprede, če ga požgečkamo, se prikupno zahihita. Včasih godrnja, zmajuje z glavo in nam kaže jezik. Se res lahko zazrete v njegove velike, zelene mačje oči in glasno rečete, da vas ni prepričal?


Popravek

V prispevku ste napačno zapisali, da je podjetje Ekipa7 podobo mačka kupilo od umetnika Andreja Kravčenka na njegovi spletni trgovini ter da je avtorja podobe danes slavnega mačka garažno podjetje Ekipa7, ki se je leta 2011 preimenovalo v Outfit7, zaposlilo.

Vse navedeno ne drži. Nakup figure mačka leta 2010 je opravilo podjetje Ekipa7 na spletni tržnici 3-D modelov, Turbo Squid, Andrey Kravchenko (kot se pravilno zapiše ime umetnika) nikoli ni bil zaposlen v podjetju Ekipa7, temveč je bil zaposlen v Outfit7 Limited. Podjetje Ekipa7 že 5 let ne obstaja več, prav tako pa se nikoli ni preimenovalo v Outfit7. Ob vsem navedenem naj pojasnimo še, da se imeni aplikacij, ki ju navajate v svojem prispevku, pravilno glasita Talking Tom in Talking Ben, ki sta tudi zaščiteni znamki podjetja Outift7 Limited.

Petra Krilić, Outfit 7

 

Deli s prijatelji