KITAJSKA BAJADERA

Test: mobilni telefon Lenovo Vibe X2

Objavljeno 08. junij 2015 18.10 | Posodobljeno 07. junij 2015 23.16 | Piše: E. N.

V naših krajih Lenovo poznamo predvsem kot izdelovalca poslovnih prenosnikov, ki so pred davnimi leti nosili oznako IBM. Zdaj širi ponudbo na našem trgu s telefonom višjega razreda, poimenovanim Vibe X2. Je za kaj? Poglejmo! In brez skrbi, pisali bomo berljivo, brez tehnološke latovščine.

Začnimo tokrat tam, kjer po navadi sklenemo: pri likovni zasnovi aparata. Ta je namreč največji prodajni adut. Telefon je preprosto lep: zadnja stranica testnega primerka je bila odeta v zlato barvo, ki je precej nežnejšega in diskretnejšega odtenka, kot smo jo videli na kakšnem HTC ali celo iphonu. Minimalizem zadnje strani prehaja v več slojev, opaznih od strani. Od tod komentar boljše polovice, da telefon spominja na bajadero. Ena od plasti je živo oranžna, kar ni sicer preveč skladno z eleganco zlatega odtenka, a telefon na ta način deluje bolj mladostno in dinamično. Učinek plasti je seveda zgolj vizualen, saj večplastna zasnova nima uporabne vrednosti.

image
Foto: ker ima stranico sestavljeno iz več plasti (gre sicer samo za barvo), ga je boljša polovica označila za podobnega bajaderi.

Pod pokrovom vse 'štima'

Tehnične specifikacije so po navadi večini navadnih smrtnikov španska vas. Zato z njimi ne bomo izgubljali preveč časa. Dovolj je, če povemo, da tehnično ta mobilnik sodi v zgornji razred. Ima več kot dovolj pomnilnika in osemjedrni procesor, kar se sliši dobro, pri običajnem delu pa razlike z denimo štirijedrnim ne boste opazili. Je sicer iz kitajske hiše Mediatek, ki ni tako ugledna kot kakšen jenkijevski Qualcommov Snapdragon. Ampak te primerjave so za Janeza Novaka v zadnjem letu dni postale nepomembne. Zakaj? Ker je tehnika tako napredovala, da je dandanes že telefon iz supermarketa za 150 evrov enako zmogljiv kot telefon za 600 evrov izpred dveh ali treh let. Telefon, kakršen je Vibe X2, pa ima najbrž več računske moči kot vaš prvi osebni računalnik.

image
Foto: Eden od adutov je všečna oblika. Gre za enega redkih telefonov, kjer zlata barva ne deluje kičasto.

Zaslon je oster in velik, črnina pa bolj vijolično-siva

Bolj od drobovja je pomemben zaslon mobilnika, saj boste vendarle precej časa gledali vanj. Ne ovinkarimo: dobro je, da je hudo oster. Za tehnofrike: na tistih nekaj centimetrih diagonale podpira polni HD, kar je toliko, kot ima pik povprečen moderen televizor v dnevni sobi. Dobro je tudi, da je zaslon zgrajen okoli tehnologije, ki se ji učeno reče IPS – dovolj bo, če veste, da bo na ta način imel lepše, bolj žive barve. Na testiranju pa nam ni bilo všeč, da črnine ni prikazoval popolnoma črno, ampak rahlo vijolično-sivo. Človek se verjetno na to navadi, a je bilo vseeno moteče, saj konkurenca zna bolje.

In velikost zaslona? Zadnje čase imajo vsi sodobni mobilniki z androidom vsaj 5 palcev (12,7 cm) premera. Tudi naš Lenovo jih ima prav toliko. Po našem mnenju je to preveč, saj telefona z eno roko ne boste mogli enostavno upravljati. A taki so pač trendi in proizvajalci povedo, da azijski trgi hočejo še večje. Kakor koli že, na velikost zaslona se boste morali tako ali drugače navaditi, saj so manjši aparati z androidom rezervirani bolj ali manj samo še za neugledne nizkocenovne modele. Kakšen ovitek za telefon v času navajanja ne bo odveč, saj se vam zna zgoditi, da vam bo zaradi velikosti zletel z roke, ko se boste v gneči v supermarketu z eno roko hoteli odzvati na klic, z drugo roko pa boste lovili begajočo otročad.

image
Foto: Na telefonu boste zlahka prebirali celotni portal Slovenskih novic, čeprav bo branje naše različice, optimizirane za mobilnike (m.slovenskenovice.si), očem prijaznejše.

Upravljanje gest: potrkaš in že dela

O programju na telefonu, operacijskem sistemu android, je bilo povedano že vse in še več. Če ste že uporabniki androida, boste telefon obvladali v 10 sekundah. Pohvalno je, da Lenovo ni preveč eksperimentiral z lastnimi programskimi dodatki. Dodal je le nekaj uporabnih gestikulacij: če želite npr. zbuditi telefon, je dovolj, da dvakrat potrkate po zaslonu. Dvoklik na osrednji gumb pa zažene fotoaparat. Ni pa pohvalno, da smo telefon v roke dobili še z zastarelim sistemom 4.4, čeprav je zunaj že android 5.1 (t. i. lizika). Po spletu se širi glas, da bo te dni Lenovo sistem posodobil, a za kaj takega ne damo roke v ogenj, saj je preveč androidnih aparatov, ki so jih proizvajalci prehitro nehali posodabljati. Če nas bo Lenovo pozitivno presenetil, pa toliko bolje.

Kamera dostojna za družinske slike z izleta, a brez presežkov

Fotoaparat je dostojen, ne pa tudi izjemen primerek svoje vrste. Če boste kdaj pozabili na družinski izlet vzeti fotoaparat, si boste čast avtorja družinskih slik lahko brez težav reševali s pomočjo telefona. Ne bo pa (še) polnokrvno nadomestil vašega fotoaparata. Majhen senzor v slabi svetlobi pač ne more ustvarjati presežkov in izdeluje fotografije polne neuglednih šumov (to mu narekuje fizika), pa tudi bliskavica se po moči ne more primerjati s tisto na navadnih aparatih. Fotografijam manjka tudi nekaj ostrine, pa še kakšna optična stabilizacija proti tresljajem ne bi škodila. A vsega za to ceno (več v tem pozneje) pač ne gre pričakovati.

Baterija je fiksno vgrajena v aparat, kar pomeni, da menjavanje baterij na poti odpade. Brez težav bo zdržala ves dan uporabe. Ko ji bodo začele pešati moči, pa lahko telefon preklopite v varčevalni način, s katerim pridobite nekaj dodatnih ur delovanja na račun okrnjene sinhronizacije z e-pošto in drugimi dosežki sodobnih poslovnih okolij. Za daljše poti stran od napajalnika pa vam priporočamo nakup prenosne mini USB mobilne škatlice, da šef ne bo hud, ko vas med dopustom ne bo mogel priklicati.

image
Foto: med prednameščenimi programi je tudi varnostni paket, ki varuje zasebnost in preprečuje zlonamerno programsko kodo. Pohvalno!

Sklep: če nočete telefona, ki ga ima sosedov mulec, je za vas

Lenovo je pogumno zakorakal na slovenski trg, ki si ga lastita predvsem Samsung in Apple. Telefone obeh proizvajalcev lahko srečamo dobesedno na vsakem koraku – in prav želja kupcev po drugačnosti utegne postati ena od prodajnih adutov Lenova.

Kitajski proizvajalec računa še na dve prednosti: prvič, daje velik poudarek oblikovanju, kar bo pritegnilo mlajšo, modno ozaveščeno publiko. In drugič: cenovno se umešča nižje od konkurence, operaterji pa ga nudijo po precej ugodnih cenah. V paketu za mlade pri enem od operaterjev smo ga denimo zasledili za 9,99 evra na mesec. V paketu, primernem za navadne Janeze Novake, se ob dvoletni vezavi prodaja po okoli 12 evrov na mesec. To je dvakrat manj kot stanejo paradni konji prej omenjenih Samsunga in Appla. Če si torej želite veliko telefona za zmerno ceno, pri čemer vaš telefon ne bo enak še desetim naokoli, ne boste zgrešili.

Deli s prijatelji