KONGRES

Telefonska Barcelona

Objavljeno 13. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 13. marec 2017 08.00 | Piše: Staš Ivanc

Svetovni mobilni kongres MWC 2017 je minil v luči prihajajoče mobilne tehnologije 5G, telefonskih novitet (a brez velikega Samsunga) in zvrhanega koša nostalgije.

Za nami je še en veliki sejem, ki se je osredotočal na mobilne naprave in tehnologijo. Barcelonski svetovni mobilni kongres oziroma MWC 2017 je (tudi) letos minil brez velikih pretresov in posebno revolucionalnih novosti. Veliko se je govorilo o naslednji generaciji mobilnih omrežij 5G, nekaj velikih proizvajalcev je predstavilo nove pametne telefone, pri čemer je manjkal Samsung, Apple pa sejme že tradicionalno gladko ignorira, vrnila so se – ali to vsaj poskušajo storiti – nekatera nekdaj velika imena mobilne telefonije, razkazovalo se je tudi navidezno resničnost, čeprav veliko manj kot lani, številne pametne naprave in samovozeče avtomobile.

Novosti

Samsung se je – verjetno v luči lanskega poloma z vnetljivimi baterijami sicer super telefona galaxy note 7 – odločil, da ne bo hitel in da bo novega paradnega konja galaxy S8 predstavil konec marca v New Yorku. Zato je pokazal novo androidno tablico galaxy tab S3 ter 10,6- in 12-palčni hibridni računalnik galaxy book z windows 10. Cene še niso znane, naročila za trojico pa bodo v Evropi začeli sprejemati sredi meseca, a glede na njihove zmogljivosti, tankost in dovršeno obliko vsote verjetno ne bodo prav nizke. Mimogrede, komur ni všeč Samsungovo pisalo s-pen, si lahko omisli Staedtlerjevo različico, ki je videti točno tako kot njihov klasični rumeno-črni svinčnik.

Kitajski Huawei je predstavil novi pametni telefon P10, ki nadaljuje tradicijo odlično prodajanega modela P9. Se pravi: dvojna kamera, znova razvita v sodelovanju z nemško Leico, odlične strojne zmogljivosti, dovršen dizajn in nekoliko nižja cena od drugih t. i. premijskih pametnih telefonov. Južnokorejski LG je pokazal svojega novega junaka G6, ki se ponaša z izjemno tankimi robovi okoli 5,7-palčnega superostrega zaslona z razmerjem 18:9 ter z dvojno kamero in vodoodpornostjo, poslovila pa se je zamenljiva baterija. G6 bo v nasprotju z lanskim modelom V20 priromal tudi v naše kraje, cena pa še ni znana. Sony je prinesel tri nove telefončke, in sicer top model xperio XZ premium, ki jo promovirajo kot prvi pametni telefon s 4K HDR zaslonom na svetu (5,5 palca), ter srednjerazrednika xperio XA1 in XA1 ultra (pet oziroma šest palcev). Tudi Japonci so okoli zaslonov naredili zelo ozke robove, veliko pozornosti pa so posvetili fotografiji in videu.

Seveda se je v Barceloni predstavila vrsta manj znanih telefonov z vsega sveta (no, predvsem s Kitajske), ki pa jih verjetno v naših trgovinah ne bomo videli (ZTE, Oppo, Wiko, Coolpad itd.) Iz bratske ljubezni lahko omenimo še hrvaški Hangar 18, ki se je prvič doslej predstavil na sejmu MWC, med drugim s pametnim telefonom noa H10le v posebni, matadorski rdeči barvi, ki za dobrih 400 evrov (v hrvaških trgovinah) v tem cenovnem razredu ponuja kar veliko v primerjavi z drugimi.

Nostalgija tako in drugače

Čeprav je Nokia pod novimi lastniki predstavila kar tri nizko- in srednjecenovne modele, preprosto imenovane 3, 5 in 6, je verjetno največ pozornosti pritegnil prenovljeni 3310. Da, tisti mali legendarni telefon, ki je bil tako rekoč neuničljiv, z enim polnjenjem pa je zdržal ves teden. Pri Nokii so se ga odločili za okoli 50 evrov ponuditi nostalgikom, ki pogrešajo čase, ko so bili mobilni telefoni še telefoni, in ne mobilne pisarne, fotoaparati in multimedijski predvajalniki. A kdo jo bo dejansko kupil? Večina se nas je že tako navadila na pametne telefone, da se jim zlepa ne bi odpovedali, tisti, ki pa uporabljajo klasične mobilnike, si bodo verjetno izbrali kaj cenejšega.

Staro slavo si prizadeva povrniti kanadski BlackBerry s pametnim telefonom keyone, ki ima fizično tipkovnico. Ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki veliko pišejo na telefon in jih motijo nenatančne navidezne tipkovnice, temu primerna bo tudi cena, ki se bo gibala nad 600 evri. Kitajski Lenovo, ki je pred leti kupil ameriško Motorolo, zdaj pa ji poskuša vrniti staro slavo, je predstavil nova telefona moto G5 in G5 plus, ki se bosta v srednjem razredu pomerila s hudo konkurenco, pri čemer se ponašata z dobrimi zmogljivostmi in zamenljivo baterijo, kar je v svetu pametnih telefonov vse večja redkost. Lenovo je pod svojim imenom pokazal še novo tablico tab 4 s spodobnimi zmogljivostmi in predvsem zelo ugodno ceno (od 170 do 300 evrov).

5G in še enkrat 5G

Osrednja tema tokratnega barcelonskega sejma je bila 5G. Naslednja generacija mobilnih omrežij obljublja super hitre mobilne podatkovne povezave, neprimerno hitrejše tudi od tistih na sedanjih fiksnih (optičnih) omrežjih, veliko krajše odzivne čase, prinesla naj bi vsesplošno povezanost vseh mogočih naprav okoli nas ter »odklenila potencial navidezne resničnosti in samovozečih avtomobilov«. Ampak, ali se bo to res zgodilo ali gre le za visokoleteče besede?

Veliki proizvajalci so v Barceloni predstavljali strojno opremo, ki bo zmogla tako hitre prenose podatkov (nekako stokrat hitrejše od sedanjih mobilnih omrežij in neprimerno odzivnejše kot doslej), a vse ovire še niso odpravljene. Industrija se še ni zedinila glede samega standarda 5G, določene niso niti ustrezne frekvence v etru. No, 5G, ki naj bi pomenil večji skok naprej kakor prehod na omrežja 4G/LTE, naj bi prišel v komercialno rabo do leta 2020, čeprav nekateri operaterji napovedujejo, da se bo to zgodilo še prej. 

Deli s prijatelji