DELO IN ODDIH

Tavžentkinstler 
z Nove Zelandije

Objavljeno 02. marec 2017 10.43 | Posodobljeno 02. marec 2017 10.45 | Piše: Vane D. Fortič

Novozelandec Paddy McCloskey je v življenju zamenjal številne kraje in poklice. Pri 59 letih se je ustalil v rojstnem kraju Waipawa, kjer ima kamp, mehanično delavnico in nekaj starodobnikov.

Paddy se spozna na skoraj vse. Foto: Vane D. Fortič

Naselje Waipawa leži na jugu Severnega otoka Nove Zelandije v pokrajini, ki jo imenujejo Hawke's Bay. Je druga najpomembnejša novozelandska vinorodna pokrajina, in če se pošalimo, ime Waipawa spominja na našo vinorodno Vipavo.

Paddy McCloskey je domačin. Po srednji šoli se je po treh letih vajeništva izučil in pridobil spričevalo mehanika. V franšizni avtomehanični delavnici General Motorsa v domačem kraju je popravljal in servisiral vse vrste osebnih avtomobilov, obrat pa je bil specializiran za avtomobile GM vauxhall, holden in bedford – tovorna vozila in kombije. Ko je dobil spričevalo, si je zaželel spremembe. S prijatelji so jo mahnili delat v prestolnico, v Wellington. Tudi tam v delavnico General Motorsa.

Po svetu

Za vikende se je Paddy z motorjem honda 750 vračal domov. Enkrat pa je padel in si hudo poškodoval nogo. Vstavili so mu kovinski opornici in se je počasi pozdravil, motor pa je bil fuč. Za nesrečo ni bil kriv motor, zato je pozneje imel kar več enakih. Zdaj mu nerjaveča opornica prav pride namesto količka za šotor ali kot orodje v delavnici.

Sledila so leta menjavanja krajev in poklicev. V Avstraliji je dve leti nastavljal geometrijo avtomobilskih koles, v Londonu tri leta popravljal strehe in vodovodne napeljave, v bližini rojstnega kraja je pet let opravljal soboslikarska dela, bil je menedžer lokalne radijske postaje in poučeval igranje kitare. Pravi tavžentkinstler.

Leta 1995 je v Waipawi kupil Holliday park, kot tukaj imenujejo kamp. Tu je prejšnji lastnik že imel hišo, ki so jo s posebnim kamionom odpeljali drugam, na njeno mesto pa so pripeljali Paddyjevo. Prevoz hiš na Novi Zelandiji ni nič nenavadnega. Že v srednji šoli so ga zanimali stari motorji in avtomobili, predvsem ker so bili novi za mlade predragi. Zamenjal je nekaj hond 750, jih izboljšal, nato prodal naprej in kupil nove. Ko se je Paddy staral, so se starali tudi nekateri motorji in postali starodobniki.

Danes ima poleg kampa River's Edge tudi delavnico za popravila avtomobilov in motorjev. Za svoj 57. rojstni dan si je kupil land roverja, letnik 1957. Serijo 1 so začeli izdelovati leta 1948. Paddyjev ima dvoje vrat, prostornino 2,25 litra, bencinski pogon in štiri ročne prestave.

Land rover je najbolj priljubljen avtomobil angleške kraljice. Prvega je dobila, malo preden je leta 1952 zasedla prestol. Je eden od redkih avtomobilov, ki navdušujejo množice in pomembneže.

Od slavnih oseb je land roverja imel Winston Churchill, uporabljal ga je komandant Fidel Castro v sklepni fazi revolucije. Na muzejskem avtu so ohranili luknje krogel strelnega orožja. V land roverju se je fotografirala Marilyn Monroe in pokazala svoje seksi noge. Popevko Helen Wheels pa je Paul McCartney ustvaril za svoj ansambel Wings. Vzdevek Helen Wheels sta Paul in Linda McCartney nadela svojemu land roverju.

Najlepši je cadillac

Pravi lepotec je Paddyjev cadillac coupe deville, letnik 1972. Medtem ko je beseda coupe splošno znana, pa niti ne pomislimo, da je tudi deville francoska in pomeni mestni. Deville nima nobene zveze s podobno angleško besedo za hudiča. Ima dvoje vrat, bencinski motor 7729 cm3, avtomatski tristopenjski menjalnik. Dolg je pet metrov in 78 centimetrov, tehta 2190 kilogramov. Do 100 km/h naj bi pospešil v 10,9 sekunde in povprečno porabil 21,8 litra na 100 kilometrov.

Cadillac je dolgo poosebljal luksuz in ekskluzivnost. Bil je najbolj priljubljen avtomobil svetovne elite, kraljev in kraljic, predsednikov, papežev in pop zvezd. V njih so se vozili Gustaf V. Švedski, papež Pij XII., Theodore Roosevelt, Ike Turner, Richard Nixon, Bill Clinton, Marlene Dietrich, Fred Astaire, Frank Sinatra, Salvador Dali in celo gangster Al Capone.

Med največjimi ljubitelji cadillacov je bil Elvis Presley. Kupil jih je vsaj sto. Prvega leta 1955, zadnjega leta 1977.

Od motorjev je Paddy ohranil suzukija T 500, letnik 1972, ki doseže hitrost 170 km na uro, in kawasakija Z 900, letnik 1976, ki doseže hitrost 212 km na uro, vozi pa se tudi s harleyjem davidsonom.

Njegova žena Tessa vozi pri nas malo znan avtomobil HSV (Holden Special Vehicles) senator signature, letnik 2002.

Podjetje HSV je nastalo leta 1987 kot plod sodelovanja med GM Holden in avstralskim dirkačem, podjetnikom Tomom Walkinshawom. Vozila izdelujejo v avstralski Victorii.

Paddy s cadillacom občasno vozi na poroke, land roverja pa bo usposobil, ko mu gostje kampa, vrt, njegovih pet andskih alpak, dva psa in mačka ne bodo vzeli preveč časa. 

Deli s prijatelji